Napisano 9 Sierpień 201113 l Hej, zwracam się z prośbą o pomoc. Chcę zrobić drzewo, którego gałęzie reagują na podmuch wiatru. No i teraz pytanie, jak to zrobić za pomocą samego maxa, bez dodatkowych plug-in'ów? O ile liście da się zrobić za pomocą PFlow + Wind, o tyle nie mam bladego pojęcia, jak zrobić, żeby ten sam wiatr wyginał lekko gałęzie drzewa. Proszę o podpowiedzi lub jakieś linki. Pozdrawiam serdecznie!
Napisano 14 Sierpień 201113 l Ty chcesz zrobic wiatr? ;d w 3d maxie? ;d z tego co napisales, na to by wygladalo, musisz po prostu zrobic animacje, wyginajace sie galezie, ruszajace liscie, mi to an tyle wyglada.
Napisano 14 Sierpień 201113 l Autor Przecież napisałem, że chcę zrobić drzewo reagujące na wiatr, ma być poruszane wiatrem. Czy w ogóle da się to zrobić za pomocą samego maxa czy nie bardzo? Trzeba jakiegoś Treestorma czy Onyxtree ściągnąć?
Napisano 14 Sierpień 201113 l ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :)
Napisano 15 Sierpień 201113 l Maruisz eS, w Onyxie zrobisz to bez problemu i jeszcze wyeksportujesz animację do maxa
Napisano 16 Sierpień 201113 l ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :) o kurcze, naprawde? a ja myslalem ze w maxie to wszystko prawdziwe jest... cholera, tyle lat zylem zaslepiony. Mariusz: wszystko zalezy jak dokladnie i realnie to chcesz zrobic. Pomijajac Onyxa (wg mnie dobra opcja) to mozna np sprobowac Flexem, mozna zrigowac galezie, podpiąć to pod pare targetow i je animowac, moze i FFD by sie dalo. pozdrawiam
Napisano 16 Sierpień 201113 l ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :) pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL p.s. ONYX załatwi tą sprawę
Napisano 17 Sierpień 201113 l Autor Super, dziękuję za porady. Właśnie zastanawiałem się czy nie da się zrobić prostego riga, podpiąć jakieś punkty na końcach i nimi sterować. nie potrzebuję realistycznego ruchu drzew, po prostu żeby jakiś był, a nie żeby tylko liście się ruszały. Będę z tym walczył. Pozdrawiam
Napisano 17 Sierpień 201113 l pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL p.s. ONYX załatwi tą sprawę heheh ;d tylko mu chcialem wytlumaczyc :p