Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej, zwracam się z prośbą o pomoc.

Chcę zrobić drzewo, którego gałęzie reagują na podmuch wiatru. No i teraz pytanie, jak to zrobić za pomocą samego maxa, bez dodatkowych plug-in'ów?

O ile liście da się zrobić za pomocą PFlow + Wind, o tyle nie mam bladego pojęcia, jak zrobić, żeby ten sam wiatr wyginał lekko gałęzie drzewa.

Proszę o podpowiedzi lub jakieś linki.

Pozdrawiam serdecznie!

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ty chcesz zrobic wiatr? ;d w 3d maxie? ;d z tego co napisales, na to by wygladalo, musisz po prostu zrobic animacje, wyginajace sie galezie, ruszajace liscie, mi to an tyle wyglada.

Napisano
  • Autor

Przecież napisałem, że chcę zrobić drzewo reagujące na wiatr, ma być poruszane wiatrem. Czy w ogóle da się to zrobić za pomocą samego maxa czy nie bardzo? Trzeba jakiegoś Treestorma czy Onyxtree ściągnąć?

Napisano

ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;)

nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :)

Napisano

a za pomoca modifajera 'cloth' i dorzucic winda?

Napisano

nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :)

o kurcze, naprawde? a ja myslalem ze w maxie to wszystko prawdziwe jest... cholera, tyle lat zylem zaslepiony.

Mariusz: wszystko zalezy jak dokladnie i realnie to chcesz zrobic. Pomijajac Onyxa (wg mnie dobra opcja) to mozna np sprobowac Flexem, mozna zrigowac galezie, podpiąć to pod pare targetow i je animowac, moze i FFD by sie dalo.

pozdrawiam

Napisano

pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL

p.s. ONYX załatwi tą sprawę

Napisano
  • Autor

Super, dziękuję za porady.

Właśnie zastanawiałem się czy nie da się zrobić prostego riga, podpiąć jakieś punkty na końcach i nimi sterować. nie potrzebuję realistycznego ruchu drzew, po prostu żeby jakiś był, a nie żeby tylko liście się ruszały.

Będę z tym walczył.

Pozdrawiam

Napisano
pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL

p.s. ONYX załatwi tą sprawę

heheh ;d tylko mu chcialem wytlumaczyc :p