mrozik Napisano 20 Luty 2003 Napisano 20 Luty 2003 Takie małe pytanko: Na czym polega efekt GI bo odemnie trochę początkującym zalatuje i nie kumam o co chodzi.
Lucas Napisano 21 Luty 2003 Napisano 21 Luty 2003 GI czyli Global Illumination:) polega na tym, że światło w scenie odbija się od powierzchni obiektów. Pewnie zauważyłeś, że na normalnym scanline rendererze, jak np zrobisz obiekt, wsawisz go do jakiegos pomieszczenia, umieścisz gdzieś światło i widok ustawisz po przeciwnej stronie, tak, że światło będzie zasłoniętetym obiektem, to po wyrenderowaniu mało będzie widać. Z GI światło się odpowiedni odbije i możesz uzyskać nawet efekt zbliżony do rzeczywistości:). GI to po prostu symulacja zwykłego zjawiska odbijania wiązek światła. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem i mnie zrozumiałeś;) Pozdrawiam: Lucas
mrozik Napisano 22 Luty 2003 Autor Napisano 22 Luty 2003 Dziŕki za odpowied╝ ale mam w zwi▒zku z tym jeszcze jedno pytanko Jak tego u┐ywaŠ, czy standartowy render maxa posiada GI czy muszŕ mieŠ FR itd..
Lucas Napisano 22 Luty 2003 Napisano 22 Luty 2003 W 3dsmax 5 standardowo jest możliwość GI ale ja mam 4 i nie wiem jak z tym dokładnie jest:). Do wcześniejszych wersji musisz sobie załatwić dodatkowy silnik renderujący jak np. Brazil, Final Renderer czy V-Ray. Ja używam Brazila - polecam:)
Rekomendowane odpowiedzi