Gość BrixPL Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 Mam pytane tego typu , stworzyłem postać składającą się z kilku elementów, scalam te elementy (używając merge) i próbuje stowrzyć ubranie korzystając z extract. Problem polega na tym, że nie tworze jedynie 1 warstwy (zewnętrznej skorupy widocznej gołym okiem) tylko wszystkie pomniejsze również czyli np. koszulki bluzy itd. Jak mogę wydobyć jedynie samą warstwę zewnętrzną? Proszę o rade.
mafida Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 Nie do końca rozumiem o co chodzi:D.Najlepiej zrób sobie proste bazy pod ubranie w normalnym progrmie typu max/maya/xsi czy tam czymś takim,wrzuć do zbrusha i jedziesz;)
Gość BrixPL Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 To też jest rozwiązanie :) ale zastanawiałem się jak można to zrobić w ZBrushu i jak scalać elementy ze sobą aby otrzymywać po użyciu extract jedynie zewnętrzną skorupę a nie łapać wszystkie warstwy :P Poprubuje różne rzeczy a w miedzy czasie może ktoś się znajdzie z podobnym problemem i będzie znał rozwiązanie :D
mafida Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 Pokaż na obrazku bo dalej nie czaje:D.Wiem co to extract ale nie wiem co chcesz z nim zrobić.
Gość BrixPL Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 A wiec model wygląda tak http://imageshack.us/f/197/calyh.jpg/ składa się z głowy, tułowia z nogami, ogona i koszulki. jak to złącze, narzuce maskę na całość i użyje extract to nie otrzymuje tej powłoki co widać a dodatkowo pokazane są wszelkie warstwy tego modela czyli http://imageshack.us/photo/my-images/9/65741796.jpg/ jak widać tak jakbym zrobił extract z każdego elementu i nałożył na siebie. Nadzieją jest zrobienie extract na wymiar na każdym elemencie i usuniecie części poligonów w maya i scalenie całości ale mam wrażenie, że robię sobie po górkę :D I mam jeszcze jedno pytanie jak usunąć wszystko co się kryje pod powłoką zewnętrzna czyli jak scalam 2 elementy nachodzące na siebie to części ich elementów nie widać ale to nie znaczy, że ich nie ma , jak to osuwać ?
mafida Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 Musisz zrobić retopo modelu żeby był w jednym kawałku.Ewentualnie remesh all-zrobi ci jedną siate z tych wszystkich kawałków automatem. A na przyszłość zaplanuj sobie co mozna zrobić osobno a z czym mogą być problemy;)
Gość BrixPL Napisano 29 Sierpień 2011 Napisano 29 Sierpień 2011 dzięki za informacje :) jest to mój pierwszy model wiec nie ma w tym zbytnio ładu xD ale w przyszłości postaram się nie powielać błędów :)
Rekomendowane odpowiedzi