Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

To moja pierwsza bardziej skomplikowana animacja. Wiele można by poprawić, ale jak wziął mnie perfekcjonizm, to nie mogłem jej skończyć. Wyrenderowałem i zmontowałem to co mam. Efekt jest dość zbliżony do tego co sobie wyobrażałem. Trzeba wykorzystać doświadczenie, jakie przy niej zdobyłem, na następnych animacjach.

Uwagi i krytyka mile widziane. Będę mógł zwrócić uwagę na te aspekty, przy następnych projektach.

Programy- Blender, Sculptris, Gimp, Paint.net

Rendering-Blender Internal

Montaż-Windows Movie Maker

Link-

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak to mówią... słabe ale własne :D.. nie mniej jednak skwitowałeś w jakiś sposób swoje umiejętności na ten czas.... kolejna praca musi być lepsza coby progress był widoczny... "step by step"... tak czy inaczej podoba mi się, że na danym etapie stworzyłeś coś.... są tacy, co zachwycają się coraz to nowszymi bajerami w programach, ale nie stworzyli jeszcze nic od początku do końca....sam nie jestem nic lepszy ale się trochę powymądrzam... tło w 2d ma słabą rozdziałkę, coś złego dzieje się z przedramieniem i ramieniem y... ręki.. mam wrażenie, że gdyby roztocz/roztocza/robal był w kolorze tego paprocha po którym chodzi, dałoby to fajny mikroskopowy wygląd... niemniej jednak kibicuję w dalszej pracy... kiedy ja skończę z tym moim bananem... eh...

Napisano

Fajnie że skończona animacja.

Wiele jest jednak do poprawienia.

Zacznę od muzyki, żeby nie zapomnieć - jest zdecydowanie za Cicha - poziom -6dB byłby ok. [podejrzewam że muzykę brałeś prosto z jakiegoś filmu z mocno skompresowanym dźwiękiem - lepiej poszukać mp3].

Ujęcia składają się często z prostego ruchu kamery - jednak Pierwszy i Ostatni klucz są "zmiękczone" - zabieg zwalniania kamery pod koniec ruchu to sposób narracji, opowiadasz tym że kończysz etap wprowadzenia i skupisz się na konkretnym miejscu w czasie - z kolei powolne rozpoczęcie ruchu mówi widzowi że startujesz i znajdujesz się na początku "wyprawy"/narracji - w środku historii proponuję Ci używać ruchu kamery gdzie początek i koniec ruchu są "linearne" - tempo ruchu jest stałe.

Przed wykonaniem renderów warto jest zmontować sobie takie szkieletowe ujęcia z Viewportu razem z muzyką i ustalić sobie tempo całej animacji - więc zamiast renderować ujęcie 150 klatek może okazać się że potrzebujesz zaledwie 50 klatek - dodatkowo będziesz wiedział czy nie brakuje ujęć i czy nie poprawić ruchu kamery, kompozycji itd.

Liternictwo jest do wymiany - nie musisz stosować przecież narzędzi z MovieMakera - napisy możesz przygotować w 3d albo Gimpie.

Gratulacje ukończenia.

Napisano

Dziękuję za opowiedzi.

Wasze rady bardzo mi się przydadzą. Będe o nich pamiętać. Już zacząłem modelować postać do następnej animacji. Mam nadzieje będzie lepsza, a pewne kompromisy nie wpłyną tak bardzo na jej jakość, jak na tej.

Pzdr.