Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Posiadam następujący zestaw:

- Karta GeForce GTS 450 1 GB

- Procesor AMD Phenom X6 2.8 Ghz

- Ram 8 GB GoodRam.

Niedawno załadowałem sobie scenę 1.5kk poli i max dosłownie chciał zwymiotować, a tymczasem obciążenie procka wynosiło około 30% i RAM'u zajęte też było około 50 %.

Czy prawidłowo myślę iż jest to wina karty graficznej ? Jeśli tak to widzę po allegro że jest ona warta jakieś 300 zł. Czy za kwotę 300 zł kupię inną lepszą kartę która będzie się lepiej sprawować w 3ds Maxie 2011 ?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 17
  • Wyświetleń 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć

Miałem nie dawno podobny problem z 3ds maxem 2012. W moim przypadku viewport działał słabo nawet z samym boxem. U mnie pomogło wyłączenie bajerów w systemie: aero itp. .Po krotce ppm komputer>właściwości> zaawansowane ustawienia> wydajność i wszystko wyłącz może coś pomoże.

Pozdrawiam

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Hmm, ale to musiałeś mieć bardzo słaby komputer że ci wydajność zwiększyły takie drobiazgi hmm ... aero nie zżera aż tak dużo mocy komputera chyba ...

Napisano

No i właśnie nie. Mam i7 2600k i 8gb ram. Sporo osób ma takie problemy i to głównie z kartami nvidia.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Napisano

Zaden geforce z seri 4x i 5x nie bedzie pracowal poprawnie w maxie ponizej 2012. Juz to bylo przerabiane walkowane. Z racji tego ze karta jest slaba to rowniez szalu nie bedzie w maxie 2012. Mialem radka 4870 512mb i o niebo lepiej pracowal niz obecny 460 2gb. Proponowalbym wymiane karty na geforca seri 2xx lub nowego radka.

Napisano

Hm, też mam GTS'a 450 (Gainward) i przynajmniej w Maxie 2010 nie mam większych problemów nawet ze scenami ponad 1mln poly. Może to tez kwestia ustawień w samym maxie.

Napisano
  • Autor

Znaczy ja miałem 1.5 kk poli a 500k to jednak różnica jest ^^

Sprawdzę czy podobne problem y są w maxie 2012.

Czy myślicie że Nvidia/Autodesk wypuści jakieś apdejty/łatki które to naprawią ?

A jeśli nie to na co polecalibyście wymienić taką kartę i jak duży byłby skok wydajności ?

Napisano

Raczej nikle szanse zeby jakiekolwiek latki sie pojawily problem jest znany wszystkim, autodeskowi i nvidi. Nikt z tym nic nie zrobil. :)

Skok wydajnosci bedziesz mial juz w Radeon 6950. Chyba ze chcesz troszke zaoszczedzic to proponuje geforca 285 lub jesli planujesz tylko pracowac w 2012 geforca 295 dwujajowego.

Napisano
  • Autor

Rozumiem.

Ale czy mógłbyś mi polecić jakąś kartę w granicach 400 zł ? Czy może w karcie za 300 - 400 zł nie będzie różnicy w stosunku do tej ?

Napisano
  • Autor

Hmm, odpaliłem sobie maxa 2011, i skopiowałem mój model 850k. Miałem tam około 1.8 kk poli i obracałem model na luzie. Skopiowałem ponownie i przy 2.6kk poli mam drobne klatkowanie, przy 3.5 kk to samo. Przy 4.3 kk też było całkiem całkiem, a na pewno nie jak przy tamtym.

W takim razie o co chodzi ? Czy technika wykonania modelu (tez 1.7 kk to był sculpt) a to 4.3 kk to było normalne modelowanie) ma znaczenie w kwestii wydajności ?

Napisano
Zaden geforce z seri 4x i 5x nie bedzie pracowal poprawnie w maxie ponizej 2012. Juz to bylo przerabiane walkowane. Z racji tego ze karta jest slaba to rowniez szalu nie bedzie w maxie 2012.

Proponowalbym wymiane karty na geforca seri 2xx lub nowego radka.

Jednak z lektury tego wątku: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=62474&page=4 wynika że taki np. GTX470 radzi sobie w maxie 2010 doskonale. Średnio ponad 2 razy szybciej od polecanego GTX260. Więc nie bardzo rozumiem na czym polegają problemy z wydajnoscią.

Czy słabość nowych GF (serii 4xx i 5xx) objawia się w jakichś szczególnych warunkach czy chodzi jeszcze o coś innego?

Napisano

Niewiem jakie tryby wysiwetlania obejmuje ten test ,zamieszczalem kiedys tu na forum bezposrednio link do wikipedi w ktorym problem byl opisany. Przewijalo sie rowniez na forum kilka watkow w ktorych to osoby nabyly topowe wersje tych geforcow i byly zawiedzione a nawet mocno zirytowane wydajnoscia i pozbyly sie kart. Problem jest zwiazany z wydajnoscia w viewportach. Jesli dobrze pamietam to pojawily sie linki do zagranicznych dywagacji na ten temat, z tego co pamietam rowniez do oswiadczenia nvidi ktora niepotrafi lub niechce w tym temacie nic zaradzic. Panuje opinia ze zabieg ten ma zwiekszyc sprzedaz quadro.

Nabylem geforc'a 460 2gb i moge osobiscie powiedziec ze to lipa totalna, wczesniej mialem radeon 4870 512mb . Roznica w wydajnosci jest strasznie widoczna na niekorzysc niestety geforca. Teoretycznie i praktycznie wydajnosc 460 powinna byc lepsza lub zblizona do w/w radeona. Niestety tak nie jest, odczulem znaczacy spadek wydajnosci ktory czasami doprowadza mnie do bialej goraczki. Karte ta w moim wypadku ratuje jedynie CUDA ktora staram sie wykorzystywac. Gdyby nie ten fakt polecialaby juz dawno na aukcje...

Edytowane przez Predator

Napisano

w wątku do którego link jest w moim opisie testowałem swoją kartę tj. GeForce GTS 450

Model: MSI N450GTS CYCLONE 1GD5/OC. Nie mam z nią żadnych problemów. Żadnych błędów nie zauważyłem.

Pracuje na aktualnym 3ds max 2012 ze wszystkimi Service Packami i poprawkami.

Przed chwilą odpaliłem scene 2 600 000 poly i w trybie realistic mam ok. 30 klatek na sekunde.

w trybie shaded jest ponad 100 fps.

niewiem dlaczego u Ciebie działa wolniej , najlepiej jakbyś udostępnił nam scenę z którą masz problem to wtedy sprawdziłbym u siebie.

a może okazałoby się że i u mnie nie działa :?

Tak poza środowiskiem 3ds max ...

Komputer złożyłem na początku lipca. ostatnio mam problemy z kartą graficzną ( albo płytą główną - nie wiem ). Gdy pracuje np w excelu obraz nagle robi się czarny i klawiatura nie reaguje - nie da się np włączyć caps lock. Czasami także szata graficzna Windowsa 7 zmienia się na kolor szary nieprzezroczysty. Obudowa SilentiumPC Pilum 400 Pure Black nie do końca mieściła kartę - musiałem wciskać ją na siłę. Ostatnio trochę powyginałem metalowe elementy wokół karty tak aby nie napierały na nią. Nie wiem w czym problem - sterowniki nowe.

Może się przegrzewa albo to płyta główna. Ogólnie słabo bo to tylko 3 miesiące :(

metalelement.jpg

metalelement2.jpg

Edytowane przez tomik8on69

Napisano

tomik8on69

Co do Twojego problemu sprawdz temperature karty, oraz stan koncowki kabla wej/wyj ewnetualnie czy niejest poluzowany.

Napisano

przy cpu w tescie prime ustawionym na 100% ( 70 C ) i włączonym renderze na octane pisze tego posta ...

a moja karta ma 52 C - nie wiecej wg pomiarów speed fun.

koncowki sa ok bo obraz znika nagle a nie na skutek poruszenia kablem.

to wina karty albo plyty.

Napisano

A sprawdzales jak karta sie zachowuje na drugim dvi? Ewentualnie wyciagnij grafe i sproboj ja ponownie wlozyc. Mi sie wydaje ze to raczej karta choc jak cos na sile wciskales moze i slot pciex'a uszkodziles.

Napisano

aż tak na siłę nie wciskałem. a nawet jeśli - jest drugi slot.

sterowniki mam aktualne , zasilacz markowy i kupiony na wyrost.

>> bios , karta lub slot w płycie - tyle widzę możliwości.

inna sprawa że dzieje się to tylko wtedy gdy karta NIE jest mocno wykorzystywana.

skłania mnie to do wniosków że coś jest nie tak ze stabilnością w idle a to już może być płyta albo słabe napięcie na CPU (też jest ok sprawdzałem ) .

Specyfikacja_komputera.pdf

Edytowane przez tomik8on69
dodano załącznik