golbarav Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Witam od jakiegoś czasu składam sobie sprzęcik a nie mam zbytniego doświadczenia, oto zestawik: płyta - EVGA Classified SR-2 procki - 2x Intel XEON E5645 pamięć - Corsair Vengeance 48 GB (już mam) dysk na system - Dysk SSD OCZ Solid 3 120GB (już mam) karta grafiki - AMD FirePro V7900 2GB zasilacz - DARK POWER PRO p8 1200W (już mam) obudowa - Xigmatek Elysium - silver Window macie możne jakieś uwagi do zestawu - sugestie? czy coś tu można zmienić na lepsze bez znacznego zwiększania kosztów? najbardziej jednak mnie trawi karta graficzna, do 3D Radeon HD 6990, GeForce GTX 590, HP Quadro 4000 czy FirePro V7900?" nie chodzi mi tu o gry, zależy mi na renderingu i animacji w 3D oraz montaż video aby to w miarę płynnie chodziło. jest to nie mała sumka więc nie chce później czegoś żałować
olaf Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 ja bym nie bral xeonów - lepiej i7 jak będziesz robić coś co obciąża 1-2 rdzenie operacje na podkrecnej i7 2600K będą szybsze. Ew. poczekać na 6rdzeniowe Sandy.
golbarav Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 a właśnie czy Xenony można podkręcać?
golbarav Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 ale xenon ma 6 rdzeni planowałem go podkręcić na 3,6 - 4,0, to powinien być szybszy i więcej przerobić niż i7
azinsky Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Ja bym kupił jednego porządnego i7 a do tego 3xAMD do renderowania. Na bank będzie o wiele szybciej niż na tych xeonach. Dodatkowo jak będzie Ci mało , będziesz mógł dodać kolejną wersję procka w postaci buldozera. Ja bym nie dał 13k za jedną jednostkę chyba, że by mi przynosiła śniadanie do łóżka:):P
golbarav Napisano 28 Wrzesień 2011 Autor Napisano 28 Wrzesień 2011 "a do tego 3xAMD do renderowania" tu akurat cały Render idzie na prockach, karty obrabiają tylko view-porty, poza tym buldożera nie zamontuje w EVGA SR-2
azinsky Napisano 28 Wrzesień 2011 Napisano 28 Wrzesień 2011 Zle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że ja bym brał stację na której bym pracował (i7) a render bym puszczał przez sieć na nim oraz na (trzech dodatkowych komputerach) 3x AMD Phenom II X6 1090T S-AM3 Black Edition BOX (HDT90zFBGRBOX)np. Wiem, że do EVGA sr-2 nie zamontujesz buldożera ale zamiast tych procesorów co zaproponowałem da radę:) Amd są stosunkowo tanie i dość dobre jako jednostki do renderingu sieciowego.http://www.render305.com chlopaki tu pracują na 18xi7+30xamd:) Jeśli chcesz dobre rady i sprzecik to polecam http://www.hyper-cube.com.pl mi osobiście bardzo pomogli, są bardzo cierpliwi:)
Rekomendowane odpowiedzi