Maksym Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 1. Ile pamięci na pojedynczą aplikację przydziela win7 x64 home premium ? Mam 8gb ramu, maxa 2009 x64 i z moich testów wynika, że max widzi całe 8gb. Chętnie bym dokupił drugie 8 giga i tym samym wykorzystał maksymalnie mozliwosci tego systemu, ale jesli jest tak, że on przydziela maksimum 8 gb na 1 aplikację, to nie ma sensu. 2. Czy max 2011 pójdzie na tym systemie? Bo w wymaganiach ma win 7 profesional. Czy to znaczy ze na home premium sie nie zainstaluje/uruchomi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 ad 1. na 64 bitowym systemie 64 bitowy max zje mniej wiecej tyle ile mu dasz. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778%28v=vs.85%29.aspx#physical_memory_limits_windows_7 tu masz limity RAMu jakie obsluguje Win 7 w zaleznosci od wersji. ad 2. nie widze powodu dla ktorego max nie pojdzie na home Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maksym Napisano 10 Październik 2011 Autor Share Napisano 10 Październik 2011 Czyli ogólnie system x64 nie ma limitu pamięci na pojedynczą aplikację, która tez jest x64 ? Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64. (nie spotkałem się z informacją aby Ae wystepował w 2 wersjach) Czy nie powinien widzieć więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Ja mam 16gb na win7 x64. Przy renderingu vrayem obrazka 4k w podstawie, mniej więcej pół miliona poly i chyba 4 światłami, max łyknął 11gb ramu i więcej nie chciał, bo jak się domyślam - nie potrzebował. Czyli łyknie i 16 jeśli będzie chciał. Nie wiem jak jest z maksem, ale możliwe ze tak samo jak z solidworksem - po prostu nie chce się zainstalować na Home i nie udało mi się znaleźć na to sposobu. Jednak lepiej zapytaj googli o to. Czyli ogólnie system x64 nie ma limitu pamięci na pojedynczą aplikację, która tez jest x64 ? Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64. (nie spotkałem się z informacją aby Ae wystepował w 2 wersjach) Czy nie powinien widzieć więcej ? Jeżeli sie nie myle, to Aftereffects jest x64 od cs5 dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maksym Napisano 10 Październik 2011 Autor Share Napisano 10 Październik 2011 Czyli wszystko już wiem, dzięki :) Bo info czy max 2011 mi pójdzie udało mi sie wygooglowac http://area.autodesk.com/forum/autodesk-3ds-max/installation---hardware---os/3ds-max-compatibility-with-win-7-home-premium/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Cieszymy się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64. AE do wersji CS4 jest tylko 32 bitowe. CS5 jest juz tylko 64 bitowe. Cieszymy się:) yyyyaaaayyyyyyy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 AE do wersji CS4 jest tylko 32 bitowe. CS5 jest juz tylko 64 bitowe. Już to chyba napisałem:P Haha - dobra koniec tego :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Już to chyba napisałem:P ty napisales "jesli sie nie myle", chcialem wiec udzielic ci wsparcia moralnego jak i intelektualnego w celu upewnienia cie w twoich pogladach na ten jakze wątpliwy i etycznie niepewny temat bitowosci programow Adobe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 ty napisales "jesli sie nie myle", chcialem wiec udzielic ci wsparcia moralnego jak i intelektualnego w celu upewnienia cie w twoich pogladach na ten jakze wątpliwy i etycznie niepewny temat bitowosci programow Adobe ;) hehehehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pony Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Witam. Mam pytanko odnośnie ramu w Maxie. Mam 8gb, podczas renderu sceny max wykorzystuje jedynie 4,7 gb i nie chce więcej. Windows to 7 Ultimate, problem tkwi w systemie/maxie czy jest to po prostu maksymalna pamięć którą sobie max sam dobiera.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Jak juz pisano, Max zjada tyle pamieci ile mu potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maksym Napisano 17 Październik 2011 Autor Share Napisano 17 Październik 2011 Jak wyżej, a jak chcesz zobaczyć jak zjada to włącz sobie żeby pokazywał wykorzystanie pamięci w menedżerze zadań i dokładaj złożonych obiektów na scenie. Na próbę doszedłem do 100mln poly w obiektach editable mesh i zjadł około 11gb :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurnik Napisano 27 Październik 2011 Share Napisano 27 Październik 2011 AE CS4 jest 32 bitowy więc zajmie maks 3GB na proces ale....procesów potrafi odpalić tyle ile masz rdzeni, więc na każdy rdzeń trzeba przydzielić ok 3GB u mnie AE spokojnie wykorzystuje 12GB ramu jako że mam 16rdzeni z HT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maksym Napisano 28 Październik 2011 Autor Share Napisano 28 Październik 2011 Dzięki, bardzo użyteczne info, już sobie znalazłem gdzie się to w programie ustawia. 16 rdzeni, to chyba jakiś komp wieloprocesorowy ? Mam core i7 860 i widzi mi 4 rdzenie. Czyli w "memory&multiprocessing" trzeba ustawić max allocation per CPU na najwięcej ile się da. (u mnie jest to 2,8gb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurnik Napisano 2 Listopad 2011 Share Napisano 2 Listopad 2011 Dokładnie, co mogę od siebie jeszcze polecić to jest BG Renderer, renderuje w tle a ty możesz dalej sobie pracować, jeden z lepszych pluginów do AE w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi