Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

1. Ile pamięci na pojedynczą aplikację przydziela win7 x64 home premium ?

Mam 8gb ramu, maxa 2009 x64 i z moich testów wynika, że max widzi całe 8gb. Chętnie bym dokupił drugie 8 giga i tym samym wykorzystał maksymalnie mozliwosci tego systemu, ale jesli jest tak, że on przydziela maksimum 8 gb na 1 aplikację, to nie ma sensu.

2. Czy max 2011 pójdzie na tym systemie? Bo w wymaganiach ma win 7 profesional. Czy to znaczy ze na home premium sie nie zainstaluje/uruchomi ?

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Czyli ogólnie system x64 nie ma limitu pamięci na pojedynczą aplikację, która tez jest x64 ? Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64. (nie spotkałem się z informacją aby Ae wystepował w 2 wersjach) Czy nie powinien widzieć więcej ?

Napisano

Ja mam 16gb na win7 x64. Przy renderingu vrayem obrazka 4k w podstawie, mniej więcej pół miliona poly i chyba 4 światłami, max łyknął 11gb ramu i więcej nie chciał, bo jak się domyślam - nie potrzebował. Czyli łyknie i 16 jeśli będzie chciał.

Nie wiem jak jest z maksem, ale możliwe ze tak samo jak z solidworksem - po prostu nie chce się zainstalować na Home i nie udało mi się znaleźć na to sposobu. Jednak lepiej zapytaj googli o to.

Czyli ogólnie system x64 nie ma limitu pamięci na pojedynczą aplikację, która tez jest x64 ? Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64. (nie spotkałem się z informacją aby Ae wystepował w 2 wersjach) Czy nie powinien widzieć więcej ?

Jeżeli sie nie myle, to Aftereffects jest x64 od cs5 dopiero.

Napisano
Jednak AE CS4 widzi mi 4Gb, ale on chyba nie ma podziału na wersje x32 i x64.

AE do wersji CS4 jest tylko 32 bitowe. CS5 jest juz tylko 64 bitowe.

Cieszymy się:)

yyyyaaaayyyyyyy :D

Napisano
AE do wersji CS4 jest tylko 32 bitowe. CS5 jest juz tylko 64 bitowe.

Już to chyba napisałem:P

Haha - dobra koniec tego :P

Napisano
Już to chyba napisałem:P

ty napisales "jesli sie nie myle", chcialem wiec udzielic ci wsparcia moralnego jak i intelektualnego w celu upewnienia cie w twoich pogladach na ten jakze wątpliwy i etycznie niepewny temat bitowosci programow Adobe ;)

Napisano
ty napisales "jesli sie nie myle", chcialem wiec udzielic ci wsparcia moralnego jak i intelektualnego w celu upewnienia cie w twoich pogladach na ten jakze wątpliwy i etycznie niepewny temat bitowosci programow Adobe ;)

hehehehehe

Napisano

Witam. Mam pytanko odnośnie ramu w Maxie. Mam 8gb, podczas renderu sceny max wykorzystuje jedynie 4,7 gb i nie chce więcej. Windows to 7 Ultimate, problem tkwi w systemie/maxie czy jest to po prostu maksymalna pamięć którą sobie max sam dobiera.. ?

Napisano
  • Autor

Jak wyżej, a jak chcesz zobaczyć jak zjada to włącz sobie żeby pokazywał wykorzystanie pamięci w menedżerze zadań i dokładaj złożonych obiektów na scenie. Na próbę doszedłem do 100mln poly w obiektach editable mesh i zjadł około 11gb :D

Napisano

AE CS4 jest 32 bitowy więc zajmie maks 3GB na proces ale....procesów potrafi odpalić tyle ile masz rdzeni, więc na każdy rdzeń trzeba przydzielić ok 3GB u mnie AE spokojnie wykorzystuje 12GB ramu jako że mam 16rdzeni z HT

Napisano
  • Autor

Dzięki, bardzo użyteczne info, już sobie znalazłem gdzie się to w programie ustawia. 16 rdzeni, to chyba jakiś komp wieloprocesorowy ? Mam core i7 860 i widzi mi 4 rdzenie.

Czyli w "memory&multiprocessing" trzeba ustawić max allocation per CPU na najwięcej ile się da. (u mnie jest to 2,8gb)

Napisano

Dokładnie, co mogę od siebie jeszcze polecić to jest BG Renderer, renderuje w tle a ty możesz dalej sobie pracować, jeden z lepszych pluginów do AE w ogóle.