Lucas Napisano 21 Luty 2003 Napisano 21 Luty 2003 Brazila zacząłem używać od niedawna i nie wiem jak zrobić, żeby odbicia otoczenia były rozmazane, albo żeby uzyskać ich stopniowy zanik. Szperałem po ustawiniach raytrace\'a i materiału ale nic nie znalazłem:(, ktoś wie jak to zrobić? Pozdrawiam: Lucas
campo Napisano 21 Luty 2003 Napisano 21 Luty 2003 Stopniowy zanik? Ale czego, rozmycia czy odbic? I w jaki sposob maja zanik. Wiecej info.
Lucas Napisano 22 Luty 2003 Autor Napisano 22 Luty 2003 Chodzi mi o jedno i drugie. Właściwie, to chciałbym uzyskać takie efekty jak w standardowym materiale raytrace (defocus i atenuation). Mówie o dwóch oddzielnych rzeczach: zanik odbić i rozmycie odbić. Z tym zanikiem to chciałbym taki zwykły, to co jest blisko, to się ma odbijać, a im dalej tym mniej będzie się odbijało:)
campo Napisano 22 Luty 2003 Napisano 22 Luty 2003 Nim pomysle jak to jest w Brazilu ciekawi mnie jak to jest w rzeczywistosci - czy naprawde cos, co odbiija otoczenie, moze miec to odbicie zanikajace wraz z odlegloscia obiektow otaczajacych?
Lucas Napisano 22 Luty 2003 Autor Napisano 22 Luty 2003 No napewno, połuż coś np. dlugopis poziomo na takim blacie od lakierowanego biurka i zobaczysz, że niecały się odbije, tylko ten najbliżej leżący kawałek.
dawid Napisano 27 Luty 2003 Napisano 27 Luty 2003 glossy reflaction jest chyba za to odpowiedzialny. Im mniejsza wartość tym bardziej zanika
campo Napisano 1 Kwiecień 2003 Napisano 1 Kwiecień 2003 glossy to od \"rozmyc\", ale zanikanie... nadal mnie to nurtuje... moze pobawic sie fallofem?
Vogel Napisano 1 Kwiecień 2003 Napisano 1 Kwiecień 2003 Jestem pewien (albo żeby nie było niedomówień - prawie napewno pewien ;)) że da się ten efekt uzskać zwyczajnym faloffem na kanale reflection - aczkolwiek z ustawieniami musisz sam pokombinować...
campo Napisano 1 Kwiecień 2003 Napisano 1 Kwiecień 2003 ot wlasnie o tym pisalem... z tym, ze nie mam czasu weryfikowac tego
mawo Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 troche sie bawilem attenuation, ale co bym nie robil to nie daje to efektu, czy jest to w ogole mozliwe ? i co to jest to glossy reflaction i gdzie to sie ustawia bo nei znalazlem
Rekomendowane odpowiedzi