Napisano 21 Luty 200322 l Brazila zacząłem używać od niedawna i nie wiem jak zrobić, żeby odbicia otoczenia były rozmazane, albo żeby uzyskać ich stopniowy zanik. Szperałem po ustawiniach raytrace\'a i materiału ale nic nie znalazłem:(, ktoś wie jak to zrobić? Pozdrawiam: Lucas
Napisano 21 Luty 200322 l Stopniowy zanik? Ale czego, rozmycia czy odbic? I w jaki sposob maja zanik. Wiecej info.
Napisano 22 Luty 200322 l Autor Chodzi mi o jedno i drugie. Właściwie, to chciałbym uzyskać takie efekty jak w standardowym materiale raytrace (defocus i atenuation). Mówie o dwóch oddzielnych rzeczach: zanik odbić i rozmycie odbić. Z tym zanikiem to chciałbym taki zwykły, to co jest blisko, to się ma odbijać, a im dalej tym mniej będzie się odbijało:)
Napisano 22 Luty 200322 l Nim pomysle jak to jest w Brazilu ciekawi mnie jak to jest w rzeczywistosci - czy naprawde cos, co odbiija otoczenie, moze miec to odbicie zanikajace wraz z odlegloscia obiektow otaczajacych?
Napisano 22 Luty 200322 l Autor No napewno, połuż coś np. dlugopis poziomo na takim blacie od lakierowanego biurka i zobaczysz, że niecały się odbije, tylko ten najbliżej leżący kawałek.
Napisano 27 Luty 200322 l glossy reflaction jest chyba za to odpowiedzialny. Im mniejsza wartość tym bardziej zanika
Napisano 1 Kwiecień 200321 l glossy to od \"rozmyc\", ale zanikanie... nadal mnie to nurtuje... moze pobawic sie fallofem?
Napisano 1 Kwiecień 200321 l Jestem pewien (albo żeby nie było niedomówień - prawie napewno pewien ;)) że da się ten efekt uzskać zwyczajnym faloffem na kanale reflection - aczkolwiek z ustawieniami musisz sam pokombinować...
Napisano 3 Kwiecień 200321 l troche sie bawilem attenuation, ale co bym nie robil to nie daje to efektu, czy jest to w ogole mozliwe ? i co to jest to glossy reflaction i gdzie to sie ustawia bo nei znalazlem