Napisano 17 Październik 201113 l Chciałbym zrobić kalkulator na strone w JavaScript. Jestem zielony w JavaScriptach.. znam tylko podstawy takie, że trzeba zrobić funkcje w sekcji head i podstawić ją pod body. Kalkulator musi wyglądać następująco: pierwszy input type text (tutaj wpisuje się pierwszą liczbę) obok niego działania ale w inpucie typu select czyli rozwijana lista +,-,*,/ czyli proste 4 działania. obok następny input typu text gdzie wpisuje się 2ga liczbę. znak równa się będzie na stałe a obok niego ma pojawiać się wynik ale nie jako input tylko większy i niebieski. wiem, że trzeba użyć inner HTML ale nie wiem jak się do tego zabrać. pod tym wszystkim ma być button z napisem Oblicz. Czy ktoś kumaty w tych sprawach mógłby mi pomóc ze stworzeniem tego kalkulatora?
Napisano 18 Październik 201113 l Autor oto kod: var liczba1; var liczba2; var wynik; function plus() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)+parseFloat(document.a.liczba2.value) ; } function minus() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)-parseFloat(document.a.liczba2.value) } function razy() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)*parseFloat(document.a.liczba2.value) ; } function podziel() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)/parseFloat(document.a.liczba2.value) } function oblicz() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)+parseFloat(document.a.liczba2.value) }
Napisano 18 Październik 201113 l Szczerze mówiąc, o wiele łatwiej robi się takie rzeczy przy wykorzystaniu jakiejś gotowej biblioteki - a to dlatego, że człowiek nie natyka się na problemy z niekompatybilnościami pomiędzy przeglądarkami. Do zastosowań "ad hoc" bardzo wygodny jest framework jQuery, do którego istnieje wiele gotowych skryptów. Tutaj można dostać framework: http://jquery.com/ A tutaj sobie ktoś napisał ładny kalkulator, który odpala się po kliknięciu na pole tekstowe: http://keith-wood.name/calculator.html Jeśli jednak będziesz pisać samodzielnie, to przypomnij mi, żebym ci napisała, czemu .innerHtml może powodować problemy :)
Napisano 18 Październik 201113 l Autor niestety muszę zrobić tak jak napisałem. na stronie będzie tylko ten kalkulator i może działać tylko w jednej wybranej przeglądarce z tym nie ma problemu. proszę tylko o pomoc z funkcjami bo sie pogubiłem i nie mam pomysłu
Napisano 18 Październik 201113 l Autor problem dokładnie jest z funkcją oblicz(); nie mam pomysłu jak zrobić aby: po naciśnięciu przycisku "oblicz" na liczbe1 i liczbe2 zadzialalo "dzialanie" ktore wybralem z rozwijanego menu a wynik pojawil sie w divie.
Napisano 18 Październik 201113 l Przypisz do przycisku event onclick odpalający funkcję główną, zbierz value1, value2 i value z selecta oznaczającego typ działania. Teraz ustawiasz warunki(Switch) i odpalasz odpowiednią funkcję zależnie od typu działania. Nie dam głowy, ale może da się to zrobić sprytnie, składniowo ewaluując po prostu liczba1 - działanie - liczba2. Dokładnie Ci nie powiem bo programuję w jquery i nie jestem już pewien jak się lata w normalnym js po DOMie.
Napisano 19 Październik 201113 l Autor Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.. to mój pokićkany kod kalkulatora, który nie działa.. może zerkniesz i powiesz Kalkulator var liczba1; var liczba2; var wynik; function plus() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)+parseFloat(document.a.liczba2.value) ; } function minus() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)-parseFloat(document.a.liczba2.value) } function razy() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)*parseFloat(document.a.liczba2.value) ; } function podziel() { document.a.wynik.value=parseFloat(document.a.liczba1.value)/parseFloat(document.a.liczba2.value) } function oblicz() { wynik=document.a.wynik.value; dzialanie=document.a.selectedIndex; document.a.wynik.value=parseInt(document.a.liczba1.value)+dzialanie+parseInt(document.a.liczba2.value); document.getElementsById('wyn').innerHTML=wynik; } .div1 { background-color:#06F; border-style:outset; border-color: #03F; z-index:3; position:absolute; width:653px; height:200px; left:350px; top: 100px; } .div3 { background-color: #999; position:absolute; width:750px; height:150px; top:30px; left:300px; z-index:1; } .tyt { font-size:35px; font: Arial, Helvetica, sans-serif; position:absolute; color:#FFF; left:560px; top: 50px; z-index:3; } .input1 { background-color:#003; font-size:16px; color:#FFF; z-index:10; position:absolute; top:90px; left:4px; border-color:#03F; } .select1 { background-color:#003; font-size:16px; color:#FFF; z-index:10; position:absolute; top:90px; left:100px; border-color:#03F; } .input2 { background-color:#003; font-size:16px; color:#FFF; z-index:10; position:absolute; top:90px; left:150px; border-color:#03F; } .txt { color:#FFF; font-size:24px; position:absolute; top:90px; left:250px; z-index:10; } .wynik { background-color:#003; border:inset; border-color:#03f; color:#0CF; font-size:30px; width:360px; height:40px; z-index:10; position:absolute; top:80px; left:280px; } .oblicz { background-color:#C00; border-color:#900; color:#FFF; z-index:10; position:absolute; top:160px; left:20px; width: 135px; } KALKULATOR + - * / = Oblicz