Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

od niedawna zacząłem bawić się w 3ds Maxie przez co trochę go jeszcze nie ogarniam. Mam problem dotyczący światła. Ustawiłem za obiektem światło, chcę uzyskać fajny efekt, aby postać oświetlana od tyłu, była widoczna w samych konturach. I faktycznie, ustawiłem światło za plecami postaci i wygląda to tak, jak bym chciał, niestety po renderowaniu postać ta jest nadal widoczna w całości jak i w konturach oświetlanych. Nie wiem dlaczego, skoro chcę, aby nieoświetlona była tak jak powinna - czarna.

Pozdrawiam i liczę na pomoc,

Maks.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 804
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A renderer? Bo jak Vray to masz zapewne włączone default lighting (czy jak sie to tam zwie). Jak inny to różnie może być - ja nie wróżka.

Napisano
  • Autor

Tak, V-Ray. Właśnie dopiero teraz zauważyłem, że jest subforum odnośnie V-Raya, przepraszam za niedopatrzenie. Werjsa 3ds Maxa 2010.

Niestety, ale mam zaznaczone Scene Lights.

Napisano

No to pewno masz GI włączone i Enviroment oświetlający scenę. Wyłącz GI całkiem i zobacz czy dalej masz ten efekt.

Napisano
  • Autor

Cały Global Illumination wyłączyłem jak i Env. Niestety ale nadal postać jest oświetlona stałym światłem zamiast być czarną.

Boże, ja w ogóle nie myślę. Kiedy robiłem materiały dałem "Self Illumination" i teraz się dziwię, czemu mi się automatycznie GI robi.... Do zamknięcia i dzięki wielkie za odpowiedzi :)

Pozdrawiam,

Maks.

Edytowane przez maksst