Napisano 22 Październik 201113 l Witam! Mam pewien problem z odpowiednim połączeniem fotografii z renderem. Niby jest dobrze ale coś nie pasuje... Dlatego postanowiłem poradzić się najlepszych :) Prosta scenka- jakieś biuro (pracownia) i osoba przy oknie (niezadowolona z efektów swojej pracy). Zastanawia mnie też światło rozchodzące się po pomieszczeniu, czy oddaje klimat pochmurnego dnia? Z góry dziękuje za uwagi i podpowiedzi.
Napisano 22 Październik 201113 l Musisz przepalić widok za oknem to raz. Dwa, światło zza okna powinno być widoczne jako światło kontrowe a od strony kamery człowiek powinien być dużo ciemniejszy. Przy takim świetle należałoby jeszcze rozmyć cień człowieka. Najlepszym wyjściem byłoby strzelić zdjęcie jeszcze raz. Zaobserwuj jakie ciemne są boki fotela i biurka. Człowiek wygląda przy nich jak doświetlony lampą z tyłu. //EDIT: Poglądowo co jest do zrobienia IMO. Napisz to usunę. Przesunąłem ekspozycję za oken w górę, zwiększyłem nieco kontrast i dorzuciłem chłodną dominante. Edytowane 22 Październik 201113 l przez Lucek
Napisano 22 Październik 201113 l Autor Dziękuję za odpowiedź. Trudno się nie zgodzić, poprawiona grafika wygląda lepiej. A jeśli chodzi o świto- to powinienem zmieniać kierunek światła głównego, czy tylko dodać światło kontowe? Wydaje mi się, że źródło światła jest zgodne ze zdjęciem za oknem.
Napisano 22 Październik 201113 l Światło, które świeci zza okna jest obecne na renderze ale nie ma go na zdjęciu człowieka, tu leży problem. Światło kontrowe oświetla kontur lub włosy postaci by wydobyć je z tła. BTW Po raz kolejny zauważam że znajomość zasad fotografii bardzo pomaga w pracy w 3d.
Napisano 22 Październik 201113 l Autor Jasne, że kontrowe :) Literówkę strzeliłem... U mnie to normalne niestety. Dzięki za pomoc. Wykonam raz jeszcze zdjęcie przy odpowiednim świetle. Niestety nie dysponuję studiem, aby sobie ułatwić sprawę...
Napisano 22 Październik 201113 l Po prostu zrób zdjęcie przy oknie - przecież o taki efekt chodzi. Akurat pogoda ci się trafiła idealna ;)