piekarzanin Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Witam! Mam pewien problem z odpowiednim połączeniem fotografii z renderem. Niby jest dobrze ale coś nie pasuje... Dlatego postanowiłem poradzić się najlepszych :) Prosta scenka- jakieś biuro (pracownia) i osoba przy oknie (niezadowolona z efektów swojej pracy). Zastanawia mnie też światło rozchodzące się po pomieszczeniu, czy oddaje klimat pochmurnego dnia? Z góry dziękuje za uwagi i podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 (edytowane) Musisz przepalić widok za oknem to raz. Dwa, światło zza okna powinno być widoczne jako światło kontrowe a od strony kamery człowiek powinien być dużo ciemniejszy. Przy takim świetle należałoby jeszcze rozmyć cień człowieka. Najlepszym wyjściem byłoby strzelić zdjęcie jeszcze raz. Zaobserwuj jakie ciemne są boki fotela i biurka. Człowiek wygląda przy nich jak doświetlony lampą z tyłu. //EDIT: Poglądowo co jest do zrobienia IMO. Napisz to usunę. Przesunąłem ekspozycję za oken w górę, zwiększyłem nieco kontrast i dorzuciłem chłodną dominante. Edytowane 22 Październik 2011 przez Lucek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekarzanin Napisano 22 Październik 2011 Autor Share Napisano 22 Październik 2011 Dziękuję za odpowiedź. Trudno się nie zgodzić, poprawiona grafika wygląda lepiej. A jeśli chodzi o świto- to powinienem zmieniać kierunek światła głównego, czy tylko dodać światło kontowe? Wydaje mi się, że źródło światła jest zgodne ze zdjęciem za oknem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Światło, które świeci zza okna jest obecne na renderze ale nie ma go na zdjęciu człowieka, tu leży problem. Światło kontrowe oświetla kontur lub włosy postaci by wydobyć je z tła. BTW Po raz kolejny zauważam że znajomość zasad fotografii bardzo pomaga w pracy w 3d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piekarzanin Napisano 22 Październik 2011 Autor Share Napisano 22 Październik 2011 Jasne, że kontrowe :) Literówkę strzeliłem... U mnie to normalne niestety. Dzięki za pomoc. Wykonam raz jeszcze zdjęcie przy odpowiednim świetle. Niestety nie dysponuję studiem, aby sobie ułatwić sprawę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Po prostu zrób zdjęcie przy oknie - przecież o taki efekt chodzi. Akurat pogoda ci się trafiła idealna ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi