Krzychu78 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 [ATTACH=CONFIG]82600[/ATTACH]Dostalem od kolegi plik sklepienia, ktory wymaga poprawki. Kolega nie daje rady, a ja tez nie jestem asem. Problem polega na niechcianych "wcieciach" w miejscach, ktore zaznaczylem. Jak modelowac tego typu sklepienia ? i jak to mozna poprawic ? Myslalem o uzyciu bardzo wielu nowych krawedzi i werteksow za pomoca CUT, ktorymi moglybym wyprofilowac wlasciwa forme, ale to byloby duzo roboty z recznym przesuwaniem werteksow. Mysle, ze problem jest z tym werteksem A, albo tym, ze brakuje krawedzi, ktora narysowalem linja przerywana. Werteks A ma wchodzic do srodka, ale nie wiem jak rozwiazac problem z tymi dodatkowymi "wciaciami" [ATTACH=CONFIG]82601[/ATTACH] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolo_idiota Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Spróbuj zmienić smoothing groups, nie koniecznie pomoże jednak może.. Zrobienie tego typu modelu nie było by znowu tak skomplikowane jako że w rzeczywistości trzeba zrobić tylko 1/8 całości reszta to mirror i 3 kopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goran Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Może masz tam zdublowane vertexy - zaznaczaj pojedyncze vertexy w okolicy zacienienia i sprawdź czy gdzieś nie pokaże ża zaznaczyłeś 2 pokrywające się. Jeżeli tak to zaznacz całość w trybie vertex i daj weld z b.małą wartością - powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi