Napisano 24 Październik 201113 l [ATTACH=CONFIG]82600[/ATTACH]Dostalem od kolegi plik sklepienia, ktory wymaga poprawki. Kolega nie daje rady, a ja tez nie jestem asem. Problem polega na niechcianych "wcieciach" w miejscach, ktore zaznaczylem. Jak modelowac tego typu sklepienia ? i jak to mozna poprawic ? Myslalem o uzyciu bardzo wielu nowych krawedzi i werteksow za pomoca CUT, ktorymi moglybym wyprofilowac wlasciwa forme, ale to byloby duzo roboty z recznym przesuwaniem werteksow. Mysle, ze problem jest z tym werteksem A, albo tym, ze brakuje krawedzi, ktora narysowalem linja przerywana. Werteks A ma wchodzic do srodka, ale nie wiem jak rozwiazac problem z tymi dodatkowymi "wciaciami" [ATTACH=CONFIG]82601[/ATTACH]
Napisano 24 Październik 201113 l Spróbuj zmienić smoothing groups, nie koniecznie pomoże jednak może.. Zrobienie tego typu modelu nie było by znowu tak skomplikowane jako że w rzeczywistości trzeba zrobić tylko 1/8 całości reszta to mirror i 3 kopie.
Napisano 24 Październik 201113 l Może masz tam zdublowane vertexy - zaznaczaj pojedyncze vertexy w okolicy zacienienia i sprawdź czy gdzieś nie pokaże ża zaznaczyłeś 2 pokrywające się. Jeżeli tak to zaznacz całość w trybie vertex i daj weld z b.małą wartością - powinno pomóc.