Napisano 4 Listopad 201113 l Mam problem z kaustyką. Gdy światło jest blisko to wszystko jest ładnie, niestety gdy je oddale, to wszytko jest ładnie z wyjątkiem tego, że kaustyka się nie generuje. Szyba rzuca zwykły czarny cień. Próbowałem zwiększyć search dist w ustawienia v-ray, ale nic nie dało. Pozdrawiam. :)
Napisano 4 Listopad 201113 l spróbuj podbić multiplier caustyki i jak nie czytałeś to zapoznaj się z tematem w helpie http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/render_params_caustics.htm
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Niestety multiplier powiększony z 1 do 1000 nic nie dał, dziękuje bardo za tego helpa, wyjaśnił mi on od czego są różne ustawienia których nie rozumiałem, ale niestety nadal nie udało mi się rozwiązać problemu :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Muszę zadać bardzo, ale to bardzo głupie pytanie :P o które subdivs chodzi? :) o caustic subdivs w oknie Vray light properties (ustawione mam na 12000 bo dopiero przy tej wielkości zaczęło z bliska, gdy program liczy kaustykę dawać dobre efekty, inaczej było rozmazane), o diffuse subdivs, które jest w tym samym oknie, czy o jakieś inne, którego nie znalazłem ? Używam światła free direct light.
Napisano 4 Listopad 201113 l miałem na myśli Vray properties z prawego myszy na świetle :) noo kaustyka nie należy do przewidywalnych tematów więc masa testów powinna Cię naprowadzić najszybciej :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor no to właśnie wtedy wychodzi okno Vray light properties :) i tam są dwa subdivs bawiłem się oboma i nic :P przestawiałem już prawie wszystko co jest dostępne w tych ustawieniach, ustawieniach kaustyki i rendera, a także ustawienia światła ( te co się wyświetlają w command panel) i nic (nad tym problemem siedzę już prawie 3 dni) :P chyba jedyną możliwością jest dla mnie przybliżenie jakoś tego światła, chodź nie wierzę by nie było możliwości zwiększenia zasięgu jego liczenia :)
Napisano 4 Listopad 201113 l A multiplier w świetle? Nie ten globalny w F10 tylko właśnie w Light_properties. Pokaż tą scene jak to w ogole wygląda :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Dobra, przyznaje się bez bicia - jestem największym idiotą na tym forum :P Problem rozwiązany :P Scena już z kaustyką (drzwiczki tak dziwnie ułożone by widzieć lepiej efekty kaustyki w czasie tego testowania) W czym był problem? To bardzo proste :P Tutaj jest zrzut programu Jak widać okrąg rzutowania światła wychodzi poza ściany niby pokoju (stworzony by obiekt nie był w pustce i żeby GI się dobrze liczyło ) :P wyłączyłem w ustawieniach że te ściany nie rzucają cieni, więc z światłem problemu nie było, ale fotony już zatrzymywały te ściany, teraz kaustyka działa bo usunąłem te ściany :P i teraz pytanie jak zrobić by się pozbyć tego problemu, przybliżyć światło będzie mi ciężko, a średnica musi być duża by oświetliło całą scenę, używam tego świtała, żeby dostać równoległe cienie. A więc żeby oświetlić cały ten niby pokój to światło musi wykraczać poza ściany, i teraz pytanie, czy da się zrobić tak by te ściany nie zatrzymywały fotonów tak jak samego światła, ale jednocześnie odbijały GI i żeby same te ściany odbijały się w szybach w tym regale? :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Strasznie zamotałeś :) Zrob po prostu ściany, podłoge, sufit i okno. Czyli Boxa z dziurą :P I zaświeć VraySunem :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Tylko w takim rozwiązaniu cały regał nie będzie bezpośrednio oświetlony (nie będzie rzucał ostrych cieni i w dodatku te które będą, nie będą z tego kierunku co światło) :P
Napisano 4 Listopad 201113 l Wybacz stary, ale ja już wymiękam :| nie czaje co chcesz osiągnąć więc nie bardzo też wiem jak to rozwiązać.
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Tak, to są po prostu moje umiejętności tłumaczenia :) Może tak. Regał ma rzucać cień jakby był wystawiony na polane w pełni słońca. A jednocześnie chce, by znajdował się w pokoju, by nie był w pustce i żeby GI się liczyło. O, tu jest dobry pogląd (render wykonany, zanim się skapnałem, ze kaustyka nie działa. Jest oświetlony bezpośrednio światłem, rzuca wyraźne i równoległe cienie jak od słońca, jest w niby pokoju, i jak widać GI się liczy, i białe ściany odbijają się w szybach. Coś takiego chcę uzyskać, tylko tak zrobić ze światłem lub ustawieniami, żeby ściany nie blokowały fotonów z kaustyki :)
Napisano 4 Listopad 201113 l Na dzień dzisiejszy mogę tylko podpowiedzieć żebyś zrobił jak pisałem wcześniej z tym boxem z dziurą. W VraySun masz kontrole nad ostrością cienia (size) i kaustyka to łyknie. Możesz jedynie powyłączać we właściwościach obiektów odbieranie i generowanie kaustyki dla ścian czy drewnianych elementów regału. Ps. Nie wiem czy dobrze myślę ale taki efekt jak w załącznikach wyżej możesz uzyskać na mapach materiałów. Bez żadnej kaustyki.
Napisano 4 Listopad 201113 l Autor Tak czy siak, dzięki wielkie za wszystko :) Dostałem pożytecznego helpa i prawda jest taka, że gdybyś nie poprosił o scenę to nie wpadł bym na to, że to wina boxa :) Więc jeszcze raz wielkie dzięki :)