Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam do wykonania pewną animację mechanizmu. Chcę to zrobić za pomocą np REACTORA (reczne ustawianie nie wchodzi w gre) jednak nie mam konkretnego pomysłu. Ma to wyglądać tak, że pociągam za dwie poprzeczki W DÓŁ, , stanowiące całość z cylindrem ( cylindrem, który jest wwiercony w box, jak widać z resztą na obrazku). Po obniżeniu tych poprzeczek, cała konstrukcja zachowuje się tak jak na dolnym obrazku. Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

reactx.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy mozesz opisac lub dorysowac wiecej szczegolow ? To moze pomoc. Dlaczego musisz miec Reactor ?

Ja na razie nie moge pomoc, poniewaz uzywam Maxa 2012, a tu nie ma juz tego reaktora. Ciekawi mnie to jednak i w planach mam zamiar go przetestowac. Testowalem kiedys Blendera i jego "reactor" dzialal super. Teraz podobno jest jeszcze lepszy.

Ja ostatnio dalem na forum temat - "animacja rozwijanego kabla" i tez zadnych odpowiedzi. Widze ze raczej pozostaje mi reczna animacja w moim 2012. Tak tez powiedzial mi jeden tworca gier. Podobno ma to byc najlepsze rozwiazanie dla poczatkujacego.

Napisano (edytowane)

jeśli to nie ma mieć jakiegoś konkretnego powiązania z fizyką z reaktora (np. opadanie poprzeczek pod wpływem grawitacji) to zrobił bym to przy użyciu dwóch bones, odpowiedniego z linkowania obiektów oraz zablokowania dziedziczenia osi( jeśli chcesz aby przy przesuwaniu te poprzeczki cały czas były skierowane prostopadle do podłoża. Jak co to jutro mogę to dokładnie opisać jak ja to zrobiłem bo testowałem i działa. Jeśli chodzi o to co post wyżej to może dało by się to zrealizować korzystając ze splines helix i jego parametru turns który go"zwija/rozwija" (widziałem na forum kiedyś tutarial z taka metodą wykorzystaną do zwijania rolet okiennych lub może ten temat pomoże ale się w niego nie zagłębiałem http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=75295

Edytowane przez ozi_ns