Napisano 23 Listopad 201113 l Witam! Chcia艂bym przedstawi膰 m贸j pierwszy concept car Largo Funari. Pracowalem nad nim hmm... niespe艂na rok z du偶ymi przerwami :). Nie wzorowa艂em si臋 艣wiadomie na konkretnych modelach aut, cho膰 my艣l臋, 偶e mo偶na doszuka膰 si臋 podobie艅stw do pewnych samochod贸w. Model jest prawie sko艅czony. Chc臋 jeszcze dorobi膰 logo, oczywi艣cie opon臋 i wyrenderowa膰. Mo偶e zabior臋 si臋 za wn臋trze. Pracuj臋 w 3ds max 2009, render: v-ray Licz臋 na konstruktywn膮 krytyk臋 i porady, pozdr. http://imageshack.us/photo/my-images/834/largoprzodklosze.png/ http://imageshack.us/photo/my-images/683/largoprzod.png/ http://imageshack.us/photo/my-images/337/largotyl2klosze.png/ http://imageshack.us/photo/my-images/18/largotyl2.png/ 聽 [ATTACH=CONFIG]83160[/ATTACH] Edytowane 23 Listopad 201113 l przez grzyb950
Napisano 24 Listopad 201113 l Hej, na pierwszy rzut oka wida膰 偶e niestety w modelu jest sporo b艂臋d贸w. Wrzu膰 siatki jeszcze. Na czerwono zaznaczy艂em miejsca gdzie masz krzywo, pewnie jeszcze nie wszystkie bo s艂abo o艣wietli艂e艣 tego claya. Na 偶贸艂to to nad czym bym jeszcze popracowa艂. 聽 聽 聽 Ty艂 moim zdaniem jest do przerobienia: - dyfuzor - troszk臋 za du偶o tych element贸w :) ponios艂o ci臋 :) - wydechy - zbyt ma艂a 艣rednica i kiepsko to wygl膮da w tym wyci臋ciu - miejsce na rejestracje - bardzo g艂臋bokie i dziwny kszta艂t, mnie osobi艣cie si臋 nie podoba - linia odci臋cia zderzaka za bardzo ci p艂ywa, nie wiem czy to mia艂o by膰 tak celowo - z przodu zderzak powinien chyba troszk臋 bardziej nachodzi膰 na ko艂o, pomijaj膮c fakt 偶e te偶 jest bardzo pokrzywiony - nadkole i maska - wygl膮daj膮 jak z Ferrari F430 ale niestety pogniecione - na boku szyby, drzwi, p艂ywaj膮 - z ty艂u jeszcze szyba i wlot powietrza (kt贸ry jest troch臋 nieuzasadniony) s膮 niedopracowane. - krzywe felgi - brakuje lusterek :D 聽 Nie widzia艂em wcze艣niejszych twoich modeli wi臋c mo偶e zaczynasz dopiero przygod臋 z 3d. Napisa艂e艣 偶e chcesz jeszcze dorobi膰 logo i opony, ale ja bym na twoim miejscu posiedzia艂 jeszcze nad bry艂膮. Nawet jak design nie podejdzie komu艣 to model bardziej dopracowany b臋dzie lepsz膮 baz膮 do renderu i efekt b臋dzie tym samym lepszy. Szkoda zmarnowa膰 tej pracy kt贸r膮 w艂o偶y艂e艣 w ten projekt. 聽 Nie b贸j si臋 czerpa膰 inspiracji z innym modeli kt贸re s膮 na rynku. Ogl膮daj, zastan贸w si臋 i dopracuj u siebie. 聽 Powodzenia, b臋d臋 zagl膮da艂 :)
Napisano 24 Listopad 201113 l Autor Dzi臋kuj臋 rallyman za bardzo rozbudowan膮 wypowied藕 :) Ciesz臋 si臋, 偶e kto艣 si臋 zainteresowa艂. W 3ds max dzia艂am gdzie艣 od czerwca 2010. Ten concept wi臋c zacz膮艂 powstawa膰, gdy nie mia艂em jeszcze wiele umiej臋tno艣ci. Gdybym mia艂 robi膰 concept jeszcze raz, to zacz膮艂bym go zupe艂nie inaczej. No ale trudno. 聽 Bug贸w jest du偶o, wiem. Postaram si臋 poprawi膰. Je艣li chodzi o zderzak to jest on schowany w ten spos贸b celowo Dyfuzor-rzeczywi艣cie troszke przesadzi艂em :D O lusterkach zapomnia艂em napisa膰 - dorobi臋 Rury wydechowe - co艣 pomy艣l臋 Linia oddzielaj膮ca tylny zderzak od karoserii jest wygi臋ta celowo Je艣li chodzi o tylne 'wyloty' powietrza to wg mnie s膮 one uzasadnione, cho膰 nie wiem bo nie znam si臋 na aerodynamice ;). Generalnie wloty boczne za drzwiami (te z kratk膮) s膮 po艂膮czone z tymi z ty艂u i mia艂o to pe艂ni膰 rol臋 docisku aerodynamicznego ty艂u auta. 聽 Siatki wrzuc臋 prawdopodobnie jutro, bo dzisiaj nie mam czasu, pozdr. 聽 PS: Jak i czym o艣wietli膰 studio 偶eby wszystko fajnie wygl膮da艂o? 聽 EDIT felgi s膮 wykrzywione tak偶e celowo. Chcia艂em zwi臋kszy膰 skuteczno艣膰 ch艂odzenia tarcz hamulcowych (chyba za du偶o praktycznych rozwi膮za艅 chcia艂em wprowadzi膰 :D)
Napisano 25 Listopad 201113 l Nie wiem czy mog臋 si臋 w艂膮czy膰 do tematu.Ale chcia艂bym zapyta膰 si臋 rallyman'a jak on realizuje takie poprawki.Mam ten sam problem z pokrzywieniem modelu w paru miejscach.Model grzyb950 jest zapewne juz po kompresji z bazy w low poli z modyfikatorem smooth. Jak zrobi艂by艣 w艂asnie ten krok wstecz, czy siateczk臋 np zderzaka za pomoc膮 target zmniejszy艂by艣 liczbe poligon贸w .. czy masz na to inny spos贸b.Mo偶e nie bawi膰 si臋 i wr贸ci膰 zn贸w do bazy i robi膰 wszystko od pocz膮tku ? Albo bawi膰 si臋 z vertexami po kompresji bazy ? 聽 A co do modelu grzyb950 to mi osobi艣cie podoba si臋 ten koncept. Ca艂o艣ciowo bry艂a samochodu wydaje si臋 bardzo zgrabna. No i rzeczywi艣cie warto by by艂o poprawi膰 go w tych miejscach kt贸re ju偶 kolega zaprezentowa艂.Wniosek na przysz艂o艣膰 ,偶e trzeba strasznie skupi膰 si臋 na tym 偶eby baza samochodu by艂a r贸wniutka. Tr贸jk膮ty w bazie p贸藕niej strasznie komplikuj膮 偶ycie. Pozdrawiam
Napisano 25 Listopad 201113 l Autor Dzi臋ki Jak贸bM. Co do bazy, to w艂a艣ciwie nie istnia艂a :) z tego co pami臋tam to od razu robi艂em szczeg贸艂y i wycina艂em otwory i to by艂 m贸j b艂膮d.
Napisano 25 Listopad 201113 l Hej co do studia to o艣wietlam wiekszymy powierzchniami z g贸ry i 2 stron ni偶ej, materia艂 masz zbyt matowy i dlatego tez nie podkre艣la kszta艂t贸w, pobaw si臋 troszk臋, nie chodzi o b艂yszcz膮cy materia艂 ale te偶 nie matowy ca艂kowicie, 聽 Jak贸bM chyba nie masz ju偶 powrotu, jedynie wcze艣niejsza wersja zapisu, niestety trzeba mie膰 idealn膮 baz臋, i przewidzie膰 zag臋szczenie p贸藕niej tam gdzie chcesz wycina膰 detale. 聽 grzyb nie doko艅ca to by艂 tw贸j b艂膮d, naucz si臋 dobrze robi膰 zdetalizowana siatk臋 pod Turbosmootha, to te偶 nie jest takie proste. Odpowiednio chamferowa膰 itd. Ta linia odcinaj膮ca zderzak zupe艂nie mi si臋 nie podoba :) Hmmm co do tych wlot贸w/wylot贸w. Od czego odprowadzaj膮 powietrze ?
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto