bambosz Napisano 26 Listopad 2011 Napisano 26 Listopad 2011 Witam, przerabiam właśnie tutorial z videocopilota. Gość pokazuje jak używać w do renderowania materiału v-ray wrapper. Ustawiam wszystko tak jak on (w tle sceny mam zdjęcie): Matte surface: on Alpha contribution -1 Shadows: on Affect alpha: on. U gościa w tutorialu obiektu (podłogi) z nałożonym materiałem nie wiedać, u mnie niestety tak O.o. Gdzie popełniam błąd, czego nie zaznaczyłem ktos podpowie ?
gientekwl Napisano 26 Listopad 2011 Napisano 26 Listopad 2011 hey a nie powinieneś zaznaczyć tylko matte surface ? + alpha contribution na -1 ?
La R Napisano 26 Listopad 2011 Napisano 26 Listopad 2011 Nie masz czasem włączonych odbić dla podłoża? Jeżeli tak to będą one tak samo widoczne jak cienie rzucane przez inne obiekty. Możesz też spróbować użyć opcji Matte z okna V-ray Object Properties. RK
bambosz Napisano 29 Listopad 2011 Autor Napisano 29 Listopad 2011 AAaaaa... do dupy taki tutorial :/ Gość coś robi model + animacje + render w maxie, tylko poto żeby w połowie tutoriala wziąć inne wcześniej przygotowane pliki, które w porównaniu z tym co zrobił w 3ds max są AWSOME ! (ewentualnie LEGENDARY!) O.o Dzięki za porady, sprawdzę przy okazji... Ps. gientekwl Zaznaczałem to o czym gość mówił, i co on też miał zaznaczone ;p
gientekwl Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 no spoko, ale jak zaznaczasz te opcję to na alphie występują tylko cienie na obiekcie matującym.
bambosz Napisano 29 Listopad 2011 Autor Napisano 29 Listopad 2011 Dorwę się do własnego kompa, to posprawdzam. Może ziomek miał jeszcze gdzieś coś odfajkowane, o czym zapomniał wspomnieć :)
kurnik Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 Napisz o który tutorial chodzi, o ile dobrze pamiętam to nie miałem z tym problemu. Jeszcze może głupie pytanie ale do jakiego pliku zapisujesz? chodzi o format.
Rekomendowane odpowiedzi