Napisano 26 Listopad 201113 l Witam, przerabiam właśnie tutorial z videocopilota. Gość pokazuje jak używać w do renderowania materiału v-ray wrapper. Ustawiam wszystko tak jak on (w tle sceny mam zdjęcie): Matte surface: on Alpha contribution -1 Shadows: on Affect alpha: on. U gościa w tutorialu obiektu (podłogi) z nałożonym materiałem nie wiedać, u mnie niestety tak O.o. Gdzie popełniam błąd, czego nie zaznaczyłem ktos podpowie ?
Napisano 26 Listopad 201113 l hey a nie powinieneś zaznaczyć tylko matte surface ? + alpha contribution na -1 ?
Napisano 26 Listopad 201113 l Nie masz czasem włączonych odbić dla podłoża? Jeżeli tak to będą one tak samo widoczne jak cienie rzucane przez inne obiekty. Możesz też spróbować użyć opcji Matte z okna V-ray Object Properties. RK
Napisano 29 Listopad 201113 l Autor AAaaaa... do dupy taki tutorial :/ Gość coś robi model + animacje + render w maxie, tylko poto żeby w połowie tutoriala wziąć inne wcześniej przygotowane pliki, które w porównaniu z tym co zrobił w 3ds max są AWSOME ! (ewentualnie LEGENDARY!) O.o Dzięki za porady, sprawdzę przy okazji... Ps. gientekwl Zaznaczałem to o czym gość mówił, i co on też miał zaznaczone ;p
Napisano 29 Listopad 201113 l no spoko, ale jak zaznaczasz te opcję to na alphie występują tylko cienie na obiekcie matującym.
Napisano 29 Listopad 201113 l Autor Dorwę się do własnego kompa, to posprawdzam. Może ziomek miał jeszcze gdzieś coś odfajkowane, o czym zapomniał wspomnieć :)
Napisano 30 Listopad 201113 l Napisz o który tutorial chodzi, o ile dobrze pamiętam to nie miałem z tym problemu. Jeszcze może głupie pytanie ale do jakiego pliku zapisujesz? chodzi o format.