Napisano 11 Grudzie艅 201113 l Cze艣膰, mam do was pro艣b臋 nie mog臋 sobie poradzi膰 z bardzo prost膮 scen膮 i dlatego tak dla mnie trudn膮, dlatego prosz臋 was o rady i pomoc. jest to widok ze schod贸w. Schody s膮 wykonane ze starego metalu i s膮 ca艂e zabudowane. Swiat艂o kt贸re o艣wietla scen臋 to zewn臋trzny vraysun i vray light z skyportalem. Wszystkie ustawienia w za艂膮cznikach jak i sama scena przerwana w trakcie renderingu. 聽 Pozdrawiam: S艂owik 聽 聽 Tu wszystkie ustawienia a tu wizualizacja
Napisano 11 Grudzie艅 201113 l Gdzie dok艂adnie tkwi problem? W czym CI mamy pom贸c? Bo na razie problem jest chyba w tym ze masz przesadzone i niezbalansowane wszystkie ustawienia kamery, 艣wiat艂a i rendera. potestuj sobie najpierew swiat艂o i materia艂y na bardzo niskich ustawieniach. Ustaw porawnie gamme na 2.2 w opcjach maxa. Przywr贸膰 standardowe ustawienia vray sun, i vrya cam (potem dopiero zwiekszaj d艂ugo艣c naswietlania a偶 uzyskasz dobrze doswietlnoa scen臋) W tej chwili t贸dno Ci bedzie ustawic poprawnie naturalne swiat艂o.
Napisano 11 Grudzie艅 201113 l Autor Problem mam w艂a艣nie z do艣wietleniem wizki i uzyskaniu jakiego艣 ciekawego klimatu(wiem 偶e klimat to przede wszystkim post produkcja natomiast patrz膮c na wizki np. Alexa Romana to ju偶 przed procesem obr贸bki wizki maj膮 sw贸j klimat). Najtrudniejsze dla mnie s膮 dla mnie takie w艂a艣nie sceny. W kt贸rych prawie nic nie ma i b. wa偶ne s膮 materia艂y, ustawienia i odpowiednie o艣wietlenie. Zaraz podrzuc臋 now膮 wersj臋 ze zmienionymi ustawieniami. Gama jest dobrze ustawiona.
Napisano 11 Grudzie艅 201113 l Gamma raczej nie jest na 2.2 na wyj艣ciu, jak by by艂a to by nie my艂o czarnego koloru na renderku, a tu masz smo艂e na 艣cianach. Zadzia艂aj dobrze z GI. Poza tym te偶 by zrestetowa艂 ustawienia i zrobi艂 to od pocz膮tku poprawnie tak jak pisze "stormwind" bo juz za bardzo posz艂o nie w t膮 strone co trzeba. 聽 Jak juz do艣wietlisz scenke pomysl nad kompozycj膮, tam nic nie ma poza schodami a to nie jest fajne nawet jesli biega o schody. Np wyobraz sobie id膮ca mysz po tych schodach, albo woda sciekaj膮ca po scianie, widz skupia uwage na mysz lub wode a schody s膮 na drugim planie nawet jest j膮 g艂ownym celem dla widza to i tak lepszy efekt, niz same suche zimne schody. W sumie to najpierw kompozycja pozniej ustawienia swiate艂:)ale to tylko inny punkt widzenia i propozycje Edytowane 11 Grudzie艅 201113 l przez groidea
Napisano 11 Grudzie艅 201113 l Autor na wyj艣ciu? Gama w ustawieniach 2.2, w bitmap files: input gamma 2.2/ output gama 1.0, w color mappingu gama na 2.2.
Napisano 11 Grudzie艅 201113 l hmm, a wiec Gamma rzeczywiscie jest ustawiona ok (mia艂o byc na wejsciu:) Widze kamera vray, a wiec zeby rozjasnic scene to trzeba d艂u偶ej naswietlac ale to wtedy na zewnatrz moze sie przepalic to wtedy skrecic vraysun i vray light . Ja bym doda艂 delikatne swiat艂o zza plec贸w w ciep艂ym kolorze lekko schodzaca na jedna ze scian. No i GI i kompozycja i wyjdzie elegancko
Napisano 12 Grudzie艅 201113 l Od razu wygl膮da lepiej, wydaje mi sie ze przy pionowym ustawieniu kadru lepiej b臋dzie to skomponowane, nie b臋dziesz musia艂 u偶ywa膰 tak szerokiego k膮ta co zmniejszy tez zniekszta艂cenia. Jesli chcesz mie膰 lepsza kontrole nad prze艣wietleniami zmie艅 kolor maping na Reinhard i zmieniaj ustawienia burn, np ustaw d艂u偶szy czas przys艂ony i w burn Reinharda ustaw 0.5, Spokojnie mo偶esz robi膰 sobie testy w o po艂ow臋 mniejszej rozdzielczo艣ci i bez antyaliasingu (image sampler na fixed ustawiony na warto艣膰 1), dopiero jak dograsz sprawy 艣wiat艂a i materia艂贸w sprawdzaj jak to wygl膮da z antyaliasingiem i wprowadzaj finalne korekty. Sam materia艂 metalu nie jest dla mnie zrozumia艂y. Nie wiem czy mia艂 by膰 polerowany, czy postarzony.
Napisano 12 Grudzie艅 201113 l Autor Ok, dzi臋ki za podpowiedzi. Zobaczymy co wypluje teraz, na razie si臋 robi na wysokich ustawieniach. Materia艂 te偶 mnie zastanawia, bo jest to ten sam materia艂 co na 1 wizce a jest n razy bardziej odbijaj膮cy. W scenie kt贸r膮 teraz renderuje troszk臋 przyciemni艂em metal w stosunku do drugiego obrazka i doda艂em fresnel reflection. (docelowo ma by膰 postarzony, ale nawet taki b臋dzie co艣 tam odbija艂- przynajmniej kolory). Z Reinhard'em popr贸buj臋. 聽 Pozdro
Napisano 15 Grudzie艅 201113 l Autor Dzi臋ki wszystkim za komentarze. Sko艅czy艂em ju偶 ca艂o艣膰, je偶eli jeste艣cie zainteresowani efektami ko艅cowymi zapraszam nahttp://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=80810. 聽 Pozdrawiam S艂owik
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto