Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam do was prośbę nie mogę sobie poradzić z bardzo prostą sceną i dlatego tak dla mnie trudną, dlatego proszę was o rady i pomoc. jest to widok ze schodów. Schody są wykonane ze starego metalu i są całe zabudowane. Swiatło które oświetla scenę to zewnętrzny vraysun i vray light z skyportalem. Wszystkie ustawienia w załącznikach jak i sama scena przerwana w trakcie renderingu.

Pozdrawiam:

Słowik

Tu wszystkie ustawienia

ustawienia.jpg

a tu wizualizacja

loft5.jpg

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Gdzie dokładnie tkwi problem? W czym CI mamy pomóc? Bo na razie problem jest chyba w tym ze masz przesadzone i niezbalansowane wszystkie ustawienia kamery, światła i rendera. potestuj sobie najpierew swiatło i materiały na bardzo niskich ustawieniach. Ustaw porawnie gamme na 2.2 w opcjach maxa. Przywróć standardowe ustawienia vray sun, i vrya cam (potem dopiero zwiekszaj długośc naswietlania aż uzyskasz dobrze doswietlnoa scenę) W tej chwili tódno Ci bedzie ustawic poprawnie naturalne swiatło.

Napisano

Problem mam właśnie z doświetleniem wizki i uzyskaniu jakiegoś ciekawego klimatu(wiem że klimat to przede wszystkim post produkcja natomiast patrząc na wizki np. Alexa Romana to już przed procesem obróbki wizki mają swój klimat). Najtrudniejsze dla mnie są dla mnie takie właśnie sceny. W których prawie nic nie ma i b. ważne są materiały, ustawienia i odpowiednie oświetlenie. Zaraz podrzucę nową wersję ze zmienionymi ustawieniami. Gama jest dobrze ustawiona.

Napisano (edytowane)

Gamma raczej nie jest na 2.2 na wyjściu, jak by była to by nie myło czarnego koloru na renderku, a tu masz smołe na ścianach. Zadziałaj dobrze z GI. Poza tym też by zrestetował ustawienia i zrobił to od początku poprawnie tak jak pisze "stormwind" bo juz za bardzo poszło nie w tą strone co trzeba.

Jak juz doświetlisz scenke pomysl nad kompozycją, tam nic nie ma poza schodami a to nie jest fajne nawet jesli biega o schody. Np wyobraz sobie idąca mysz po tych schodach, albo woda sciekająca po scianie, widz skupia uwage na mysz lub wode a schody są na drugim planie nawet jest ją głownym celem dla widza to i tak lepszy efekt, niz same suche zimne schody. W sumie to najpierw kompozycja pozniej ustawienia swiateł:)ale to tylko inny punkt widzenia i propozycje

Edytowane przez groidea
Napisano

hmm, a wiec Gamma rzeczywiscie jest ustawiona ok (miało byc na wejsciu:) Widze kamera vray, a wiec zeby rozjasnic scene to trzeba dłużej naswietlac ale to wtedy na zewnatrz moze sie przepalic to wtedy skrecic vraysun i vray light . Ja bym dodał delikatne swiatło zza pleców w ciepłym kolorze lekko schodzaca na jedna ze scian. No i GI i kompozycja i wyjdzie elegancko

Napisano

Od razu wygląda lepiej, wydaje mi sie ze przy pionowym ustawieniu kadru lepiej będzie to skomponowane, nie będziesz musiał używać tak szerokiego kąta co zmniejszy tez zniekształcenia. Jesli chcesz mieć lepsza kontrole nad prześwietleniami zmień kolor maping na Reinhard i zmieniaj ustawienia burn, np ustaw dłuższy czas przysłony i w burn Reinharda ustaw 0.5, Spokojnie możesz robić sobie testy w o połowę mniejszej rozdzielczości i bez antyaliasingu (image sampler na fixed ustawiony na wartość 1), dopiero jak dograsz sprawy światła i materiałów sprawdzaj jak to wygląda z antyaliasingiem i wprowadzaj finalne korekty.

Sam materiał metalu nie jest dla mnie zrozumiały. Nie wiem czy miał być polerowany, czy postarzony.

Napisano

Ok, dzięki za podpowiedzi.

Zobaczymy co wypluje teraz, na razie się robi na wysokich ustawieniach. Materiał też mnie zastanawia, bo jest to ten sam materiał co na 1 wizce a jest n razy bardziej odbijający. W scenie którą teraz renderuje troszkę przyciemniłem metal w stosunku do drugiego obrazka i dodałem fresnel reflection. (docelowo ma być postarzony, ale nawet taki będzie coś tam odbijał- przynajmniej kolory). Z Reinhard'em popróbuję.

Pozdro