Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc

nazwa tematu dokladnie nie mowi o co chodzi ale zaraz wyjasnie

otoz...

jak wiadomo kiedy wlaczy sie w brazilu DOFa to srasznie wydluza sie czas renderingu.

Wczoraj czekalem 2h i przerwalem rendering. Musialem konczyc wiec zapisalem obrazek na dysk. Dzis zrobilem maske w ps (tzn biale to to co ma renderowac czarne nie)

. F10 > brazil general options > zakladka Bucketing options > order > priority map i wybieram ten obrazek.

I.... do jakiegos czasu idzie dobrze a potem juz renderuje to co mialem wyrenderowane :(.

Cos zle robie czy ta opcja sie kaszani?

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Priority Map według mnie określa, co ma się renderować jako pierwsze, a nie co w ogóle ma się renderować, ale jeszcze z tego nie korzystałem to nie jestem pewny na 100% :)

pozdrawiam

Napisano

z samych bucketow kozystaj jak co..... a pozniej sobie tylko pododajesz reszte

Napisano

Zaznacz tylko potrzebne buckets i po sprawie :) W manualu masz jak to zrobić!!

Napisano

naprawde dobrym pomyslem byla by mozliwosc ladowania nie dokaczonego renderingu tak aby mozna bylo by wczytac plik z bitmapa i ustawieniem bucketow pozniej kontynuowac z renderem tylko tych bucketow ktorych brakuje :D.....moze napisze do splutterfish zeby tak zrobili :D

Napisano

Pisz!! Moze posluchaja :) Jednak wg mnie najlepszym rozwiazaniem byloby, gdyby mozna bylo zapisac postep renderingu w jakims pliku... i tak, zeby pozniej otwierajac to samo sie kontynuowalo :)

Napisano
  • Autor
Wysłane przez M@Ti

Zaznacz tylko potrzebne buckets i po sprawie :) W manualu masz jak to zrobić!!

spr w manualu.. ale chyba mnie nie do konca rozumiecie. No chyba ze ja nie umiem tego tak ustawic zeby przeliczyl mi cienki pasek ktory zostal na dole i po prawej stronie. Tylko te paski nic wiecej !

Napisano

odpisali na maila a o to tresc :D :

Hi Martin,

Thanx for the idea. This is in the plan for the next version. I\'ll add your vote to the wishlist item :)

Any announcements about when the next version will become available will be made publicly - we don\'t have any news on it yet. Sorry :)

Thanx again. sk....

jak widac jest to juz w planach :D

Napisano

w sumie można chyba zrobić tak:

- zapisać niedokończony rendering,

- przy następnym otwarciu Maxa wstawić go do Environment i wyrenderować pustą scenę (samo tło),

- wyrenderować tylko niedokończone miejsca :)

tylko mogą być wtedy przekłamania w samplingu, bo tło jest przecież zawsze filtrowane... chyba :|

Napisano

Loozack... yyy.. chyba ja CIę nie rozumiem rzeczywiście ;) ...można rzeczywiście tak, jak to piszesz.. ale można tez wyrenderować tylko to, czego Ci brakuje i w shopie to złożyć :)

Napisano
  • Autor

zapomnialem napisac ze robilem na wersji 1.0.0 . tam nie ma jednej funkcji ktora jest w 1.2.21 ktorej z koleji chwilowo nie moge zainstalowac

EDIT:

1.2.21 na pokladzie i po problemie (opcja select buckets mode)

[Wyedytowany dnia 14-7-2004 > Pionier]

Napisano

...a tyle osób się namęczyło dla Ciebie..

i zniszczyłes to jednym postem ;)

Napisano

Pjonjier teraz mi dziekuj ze ci pomoglem :P bo kazdy by zyl w nie swiadomosci :P