Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam do policzenia duza animacje i musze w niej zastosowac efekt GI w sumie trzy tysiace klatek duza scena architektoniczna.Wiem ze mozna wypiec tekstury ale mam pytanie czy wie ktos dokladnie jak to zrobic.Czy takie tekstury trzeba ponownie nakladac na obiekty w scenie czy robi sie to automatycznie.jak pozniej to renderowac wylacza sie wszyskie swiatla i z default light czy inaczej.To ta scena zeby miec pojemnosc o rozmiarze przedsiewziecia http://rly.insidethe.net/architektura/34mont.jpg

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja zawsze robie multiframes incremental irradiation map i licze swoja animke na najnizszych ustawieniach antialiasingu co 10 klatke - na koniec zapisuje vray irradiation map, ktora zawiera w sobie juz GI dlacalej sceny, ktora widac z przelotu kamery, wiec nic nie powinno migac. potem ustawiam finalna jakosc renderingu, robie irradiation map z wczesniej zapisanego pliku i licze finalna animke. baking textur jest bardzo czasochlonny i trzeba zawsze dobrze pomapowac obiekty. poza tym bake3d robi wszystko do plikow png, z maska i ta maske potem trzeba recznie wylaczac, bo powoduje ona artefakty na krawedziach mapowanych polygonow...(tzw. szwy)

Napisano
  • Autor

Dzieki. Jak wzialem sie za robienie bake'a to troszke za duzo roboty.Sprobuje zrobic animacje ta metoda.