guffqa Napisano 11 Styczeń 2012 Napisano 11 Styczeń 2012 Witam ;) chciałbym wam zaprezentować projekt, który wraz z kolegą robiliśmy przez ostatni czas i w końcu wszedł on w życie. Zaczeliśmy robić strony www pod nazwą Design-Mania, zaprojektowaliśmy wszystko od zera od logo aż po koncept całej strony...w tej chwili piszemy własny CMS i tego typu rzeczy. Na początek przedstawie naszą stronę a później postaram się powrzucać wykonane prace dla klientów. Liczę oczywiście na konstruktywną krytykę i opinie ;) logo: strona: Zapraszam oczywiście do przejrzenia strony pod www.designmania.pl jak również polubienia naszego fanpage'a na FB www.facebook.com/StudioDesignMania
kots Napisano 13 Styczeń 2012 Napisano 13 Styczeń 2012 Witam! Całkiem podoba mi się logotyp. Odnośnie strony - uważam, że typografia jest ewidentnie do poprawy. Sugeruję byście zdecydowali się na konkretne kroje pisma. Tj. jakiś do nagłówków (być może jakiś podobny do tego z logotypu?) oraz do reszty tekstu. Jest teraz tyle (bez)płatnych krojów z których można wybierać. Ich implementacja to kwestia minut. W tej chwili macie nagłówki raz w Georgii, raz w Arialu. Identycznie z blokami tekstu. Osobiście uważam, że Georgia nie pasuje do tego typu layoutu. Jeszcze sprawa z justowaniem tekstu w wąskich kolumnach. Proszę tego nie robić, to błąd! Proszę zauważyć jak wygląda tekst - jest rozwalony od środka. No i może to już czepialstwo ale moglibyście jeszcze zatrudnić jakiś prosty skrypt do likwidowania wiszących spójników (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wisz%C4%85cy_sp%C3%B3jnik). Jestem wrażliwy na tego typu rzeczy. ;) Moim zdaniem stopień pisma jest za mały - macie 11px (w blokach tekstu).To dużo za mało jak na dzisiejsze czasy. Ludzie na większych monitorach będą mieli problemy z przeczytaniem tekstu (maczek). Spójrzcie na te np. projekty: http://www.smashingmagazine.com/ http://cubiq.org/ Możecie się ze mną nie zgadzać, uważam jednak, że czasy rozdzielczości 1024x768 i fontów w 11px (jako standardów) bezpowrotnie minęły. Przemawiają za tym zarówno kryterium czytelności jak i współczesne trendy. No i tutaj dochodzę do następnej sprawy: strona wygląda jakby była zaprojektowana wg. kryteriów z przed kliku lat. Może to moje subiektywne czepialstwo, ale... No mógłby być ten projekt trochę większy. Np. postawiony na 960px grid (bardzo popularne rozwiązanie). Dziwi mnie też, że zdecydowaliście się na obrazki zamiast tekstu w tym slajderze pod menu? I to z pustym atrybutem alt(!). Hm. Moim zdaniem do poprawy. Nie widzę na to żadnego usprawiedliwienia. :P A teraz odnośnie kodu (nie mogłem się powstrzymać by nie zerknąć). Mam wrażenie, że trochę nadużywacie identyfikatorów. W kilku miejscach moglibyście albo spokojnie z nich zrezygnować na rzecz klas lub po prostu "chwytać" elementy. Np. #footer_column_1, #footer_column_2, #footer_column_3 można by było bez problemu zastąpić samym .column. Sugeruję też przeniesienie skryptów na sam koniec (tuż przed body). Stronka będzie się trochę szybciej ładowała (przeglądarka zatrzymuje się na skryptach, musi je załadować i dopiero jedzie dalej). Interesujące też jest, że na Waszej stronie głównej w ogóle nie występuje h1? Dziwne... Zaczynacie od h3. HTML to język semantyczny, te różne tagi naprawdę mają znaczenie. Solidne podejście do ich użycia może zaważyć na tym jak będzie patrzyła na Waszą stronkę wyszukiwarka google. ;) No i poza tym... To po prostu nieprofesjonalne podejście. Co do CSS: odradzam stosowanie selektora * (gwiazdki). To taki mały, cichy zamulator (jedzie po wszystkich elementach bez wyjątku). ;) Sugeruję użycia którego z resetów dostępnych w sieci. Najpopularniejszy to chyba ten: http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/ Ale to już jak chcecie. ;) Inna sprawa, że stosowanie selektorów takich jak #footer #footer_content {} jest totalnie bez sensu (no ok - w jakiś totalnie odjechanych przypadków to może być potrzebne). Tutaj kompletnie zbędne. Dwa razy wołacie ten sam element. Silnik selektorów zacznie je czytać od tyłu: czyli najpierw znajdzie #footer_content (już ma ten element!), a później #footer i znowu #footer_content. :P Nie polecam też stosowania selektorów typu: #menu ul li a.active Można to bez problemu zastąpić #menu li .active. Krócej, szybciej. To wszystko takie małe błędziki. No ale wiecie jak to jest: błedzik do błedzika i mam wielbłąda. ;) Wiem, że zrzędzę strasznie, ale ogólnie nie jest źle. Musicie parę rzeczy poprawić i będzie dużo lepiej. :] Pozdrawiam! 1
Rekomendowane odpowiedzi