Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie problem jak w temacie, mam obiekt budynku i w miejscach okien gdzie jest nałożony materiał szkła odbija otoczenie a nie jest przezroczyste, ale tylko w widoku Orthographic czy to widok Front, Left bądź innym ale w perspektywie jest ok a muszę zrobić zdjęcia w Orthographic z każdej strony jest na to jakiś sposób?

P.S

w materiale szkła używam Raytrace

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 733
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Tak, w lewym górnym rogu każdego viewportu (widoku) jest możliwość konfiguracji wyświetlania. Domyślnie pewnie masz wireframe albo shaded, żeby była preźroczystość, musisz pewnie dać realistic albo skonfigurować to w menu Viewport. Ewentualnie możesz zaznaczyć okno i włączyć Xray mode poprzez wciśnięcie Alt+X. Obiekt powinien stać się przeźroczysty. Nie ma to żadnego wpływu na rendering, a tryb ten można wyłączyć ponownie wciskając Alt+X.

Nie wiem czy o to konkretnie ci chodziło, ale pytanie jest niezbyt logicznie sformułowane. Staraj się pisać bardziej po polsku i unikać zdań wielokrotnie złożonych :P

Napisano

Względnie jeżeli nic to nie da, możesz zaznaczyć object properties -> see-through.

Napisano
  • Autor

to ja źle wytłumaczyłem o co mi chodzi mam widok Front przy tym "+" no i na view cube i chcę zrobić zdjęcia tego budynku ale materiał szkła się wyświetla tak że przechwytuje obraz otoczenia, do materiału szkła użyłem Reytrece a chciałem aby szyba wyglądała jak szyba. Da się z tym coś zrobić? Czytałem też że Reytrace właśnie ma to do siebie że tak wygląda a nie inaczej, a jakby co to używam maxa2010 sp1