Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Co muszę włączyć w maxie6 aby widzieć wszystkie polgony w danym obiekcie?Gdy włączam selekcję polgonów i klikam na ściankę np boxa zaznacza ją całą pisząc ile polgonów zaznaczyłem.Nie moę zaznaczyć pojedynczego gdyż obiekt nie jest na nie podzielony w widoku.Co mam zrobić?

[Wyedytowany dnia 13-7-2004 > Tomky]

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czy box nie ma segmentów ustawionych na 1x1x1? Wciśnij F4 i upewnij się, czy siatka nie jest właśnie taka.

Jeżeli wybierasz selekcję poly, powinien bez problemu zaznaczać pojedyncze polygony.

polygons.gif

Na screenie przedstawiłem dwie sytuacje.

W pierwszej jest info, że zaznaczyłem polygon (jeden) o ID = 3

W drugiej zaznaczyłem trzy polygony.

Czy u Ciebie nie ma przypadkiem właśnie tej pierwszej sytuacji??

PS. Staraj się bardziej precyzować problem w temacie.. stwierdzenia typu \'pomocy\' nie ułatwiają korzystania z forum.

[Wyedytowany dnia 13-7-2004 > VGT]

Napisano
  • Autor

Tak rzeczywiście był1x1x1 ale .Problem polega na tym że próbuję zrobić tutorial Land Rover Freelander i tam kolo wstawia właśnie box o wymiarch 2x2x2 i 1x1x1 segmentów.On tam ma podzielony ten box na trójkąty i należy usunąć trzy z nich.Ja nie mogę uzyskąć obrazu w kórym widać te trójkąty,,i to jest problem?!!!

2.Max codzi mki na driverze sowtwerowym(preferencje/viewports...może zmienić go na opengl lub direct3d?Jak powinno być?

3.Jak przywrócić defaultowe ustawienia w maxie w preferencjach bo może tam coś pokręciłemi dlatego nie mam trójkątów wyświetlanych?

Mam ati9800xt

[Wyedytowany dnia 13-7-2004 > Tomky]

Napisano

2. Zmień na taki, w którym max będzie najlepiej chodził. To ma tylko takie znaczenie.

3. To raczej są defaultowe ustawienia. Domyślnie są wyświetlane właśnie czworokąty. Aby uzyskać trójkąty np w directX, trzeba we wspomnianym przez Ciebie miejscu zaznaczyć opcję \'display all triangle edges\'

Ale mozna to uzyskać jeszcze inaczej (jeśli efekt jest potrzebny tylko dla danej, konkretnej bryły):

Skowertuj box\'a do editable mesh, wybierz tryb selekcji \'edge\' zaznacz myszą obszar tak, aby znalazła się w nim cała bryła (zaznaczy Ci wszystkie krawędzie), teraz na koniec w panelu modyfikacji, zjedź nieco niżej i wciśnij \'visible\' z rollout\'a \'surface propeties\'.

Powodzenia

[Wyedytowany dnia 14-7-2004 > VGT]

Napisano
  • Autor

Dzięki VGT jest wszystko oki.Może Ma ktoś z Was plik 3dsmax_t.chm. do 6.Nie mogę korzystać z helpa i tutoriali.

Napisano

poszukaj na forum szeryf gdzies ostatni linka do niego wystawial

Napisano
  • Autor

Tak ale nie do plioku tylko do całego tutoriala na stronie Discreeta a mnie chodzi o jeden mały pli a nie 60Mb tutoriali które mam

Napisano

Plik 3dsmax_t.chm faktycznie jest jeden mały i nie ma 60 MB.... a tylko 55 MB ;)

Nie sprawdzałem jaki link dawał SansSerif ale to chyba jednak o to chodzi :)