Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czołem, mam problem z plikami w których korzystam z Multiscattera do siania trawy. Na 5 prób renderowania 3-4 razy 3D Studio wywala jakiś error i się zamyka. Dzieje się tak od samego początku kiedy kupiłem plugin.

Pliki nie są jakieś specjalnie "ciężkie". Renderuję na maszynie która ma 16gb ramu, a scena zajmuje maks 5-6gb (proxy, zieleń itp. bez multiscattera), z muliscatterem włączonym (trawnik na obszarze ~ 30m2 maks) nie sprawdzałem niestety.

Jakies pomysły dlaczego? Czy może brakować mu RAM?

Próbował będę jeszcze z innym algorytmem zamiast LC do GI, ale generalnie denerwuje mnie fakt że nie działa jak powinno :)

Bez multiscattera (lub z wyłączonym) - renderuje się bez najmniejszych problemów.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A próbowałeś może z inną geometrią czy cały czas z jedną i tą samą? Ta geometria to proxy czy zwykła geom?

Sz.

Edit:/ Ah, i czy aktualizowałeś multiscattera do 8mki, bo 5tka miała duże problemy z nitrousem.

Napisano
  • Autor

geometria to zwykła geometria. Zamieniasz na proxy przed użyciem w Multiscatterze? (trawa brana ze scen z iGrass - kupionych razem z multiscatterem).

Hmm co do wersji - 1.1.07a.

Zassałem nową paczkę i zobaczymy czy to coś zadziała. Dzięki za przypomnienie że programy można aktualizować :D

Edytowane przez Loki