Dante41k Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 Witam, coś namieszałem przy okazji podglądu modelu (F9). W tym momencie kiedy naciskam F9 wyskakuje mi komunikat załączony na obrazku. Jak to zresetować, żeby powróciło do początkowych ustawień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotreq91 Napisano 16 Styczeń 2012 Share Napisano 16 Styczeń 2012 brakuje Ci tekstury o nazwie podanej w komunikacie, może ją gdzieś przeniosłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante41k Napisano 16 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2012 Nie. Ja coś zmieniłem w tym oknie w którym widać render. Tylko nie wiem co, i nie wiem jak. Wcześniej po wciśnięciu F9 miałem szybki render z wyraźnym obiektem. Teraz jak coś tam poskubię to widać wyrenderowany obiekt, ale nie jest on oświetlony i render czasem trwa długo. Jestem jeszcze zielony i jest to mój pierwszy model. Z obsługi 3ds Max też znam zaledwie podstawy. Jak to zresetować po prostu do ustawień początkowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante41k Napisano 18 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2012 (edytowane) Nadal nie pozbyłem się problemu. Testowałem różne ustawienia renderingu ale nic nie wskórałem. W tym momencie wygląda to tak. Sam render zapisany do pliku wygląda tak samo, czytałem, że ktoś miał podobny problem (na odwrót, render ok, zapisany plik strasznie ciemny) ale u mnie niestety to co w programie, to się zapisuje. Panowie poratujcie bo nie mogę nic wyrenderować. :( Myślę, że kluczowym elementem układanki jest Missing Map Files, bo tylko taki komunikat dostaję, dostaję go zawsze gry otwieram ten projekt i zawsze gdy chcę wyrenderować. Nic nie ruszałem w katalogach programu jak i w edytorze materiałów. Szukałem rozwiązania idąc tym tropem, ale nie udało mi się znaleźć nic konkretnego, widziałem tylko, że ludzie mieli podobne problemy. Piszę posta pod postem, żeby trochę odświeżyć temat i podbić go do góry więc proszę mnie za to nie karać. http://imageshack.us/photo/my-images/207/234qx.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/830/321to.jpg/ Wrzucam linki bo nie wiem dlaczego nie chce mi wyświetlać obrazków. Edit: Pozbyłem się komunikatu, przeniosłem po prostu plik do katalogu scenes w moich dokumentach, wcześniej zapisywał mi bezpośrednio w katalogach UDK. Ale render nadal jest ciemny. Dotyczy to tylko tego jednego modelu więc coś na pewno musi być tutaj skopane. Edytowane 18 Styczeń 2012 przez Dante41k Problem z obrazkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajtek Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 A bawiłeś się coś światłami, czyli dodawałeś jakieś światła albo systemy oświetleń daylight/sunlight? Kliknij też klawisz "8" i zobacz co masz tam w tym rozwijanym pasku w zakładce Exposure Control. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dante41k Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2012 Zapomniałem napisać, że częściowo rozwiązałem problem. Po porstu zapisałem całość do obj, teraz mogę już wyrenderować normalnie obiekt. Coś jest nie tak, ale tylko kiedy otwieram ten jeden projekt. Światła na dodawałem dopiero później jak szukałem sposobu na odwrócenie tego galimatiasu. W tym momencie nie mam dostępu do maxa, ale później sprawdzę co tam kryje się w zakładce Exposure Control. Pomogłoby mi przywrócenie normalnego renderu bo chcę jeszcze trochę popracować nad tym modelem a "podgląd" by się przydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajtek Napisano 19 Styczeń 2012 Share Napisano 19 Styczeń 2012 A jak nie uda Ci się nic zrobić to po prostu otwórz nowy projekt i wybierz File/Import/Merge i z wyświetlonego okna wybierz ten swój stary projekt a później z kolejnego okna obiekty które są Ci potrzebne. No i zapisz projekt. Będziesz miał podstawowe ustawienia maxa a obiekty ze starego projektu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi