Napisano 16 Styczeń 201213 l Witam! Mam nadzieję, że dobrze trafiłem i w odpowiednim miejscu pisze. Mam problem z renderingiem, mianowicie trwa baardzo długo, czy moglibyście mi doradzić co mógłbym zmienić w sprzęcie, aby nie było takich problemów? Posiadam: NVIDIA Quadro FX 1800 768MB Intel Core i5 CPU 750 @2.67GHz 2.66GHz RAM 4GB DDR3 Kingstone 2048MB PC3-10700 (667MHz). Pracuję na 3DS max 2012, Win 7 64bit. Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 16 Styczeń 201213 l bardzo długo znaczy 48h, w między czasie pracowałem też na kompie, nie wielkie pracy w AutoCADzie. Renderowałem wnętrze holu hotelowego: schody, antresola itp w rozdzielczości 1500x1125, dużo szczegółów, światła, cienie.
Napisano 16 Styczeń 201213 l to napisz z jakiego silnika korzystasz i jakie ustawienia masz... bo 48godzin to faktycznie baardzo długo
Napisano 16 Styczeń 201213 l widze ze uzywasz "standard" materials, podobno lepiej jest uzywac mentalowych, do podstaw arch & design. nivy jest szybciej i zobacz w render setup: renderer: sampling quality, czy miminum i maximum przypadkiem nie podniosles przesadnie...
Napisano 17 Styczeń 201213 l silnik to mental ray Renderer, a ustawienia takie jak w załączonym jpg Spróbuj w tą stronę: Density - 0,1-0,3 (W górę dopiero po uzyskaniu gładkiego obrazka, jeśli potrzeba) Rays per FG point - 100 Interpolate - 60-150 (zacznij od mniejszych wartości i idź w górę dopóki nie znikną artefakty, im wyższe ustawienie tym gładszy obrazek) Noise filtering - none Wszystkie materiały Arch&Design z włączonym wewnętrznym Ambient Occlusion (żeby przywrócić małe detale). Ten render nie powinien zająć dłużej niż godzinę. Stawiam na 5 - 15 min. Jeżeli masz glossy reflections ustawione z jakimś innym materiałem niż Arch&Design to to może trwać wieki. Pozdr
Napisano 19 Styczeń 201213 l Dzięki wielkie za pomoc:D kombinuje z tymi ustawieniami i zmienia się na lepsze. -materiały zmienione na arch & design i plus włączony Ambient Occlusion - wygląda to lepiej -ustawienia przy render setup/ indirect illumination zmienione wg ustawień jw, efekt widoczny i szybciej -Renderer/Sampling Quality - ustawione mam na minimum 1/4 i maximum 64 Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia światła mianowicie, jeśli ustawiam w podglądzie renderu na światło dzienne we wnętrzu i zmieniam Exposure Value to światło z zewnątrz jest bardzo mocne, przebija przez okna i wtedy we wnętrzu jest jasność odpowiednia, ale jak można zmniejszyć światło z zewątrz pozdrawiam
Napisano 19 Styczeń 201213 l no to jak sampling max masz na 64 to respect :) ja nigdy tego nie ustawilem bodajrze wyzej niz 16 a co do swiatlo to poczytaj sobie o mrSky Portal
Napisano 19 Styczeń 201213 l Dzięki wielkie za pomoc:D kombinuje z tymi ustawieniami i zmienia się na lepsze. -materiały zmienione na arch & design i plus włączony Ambient Occlusion - wygląda to lepiej -ustawienia przy render setup/ indirect illumination zmienione wg ustawień jw, efekt widoczny i szybciej -Renderer/Sampling Quality - ustawione mam na minimum 1/4 i maximum 64 Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia światła mianowicie, jeśli ustawiam w podglądzie renderu na światło dzienne we wnętrzu i zmieniam Exposure Value to światło z zewnątrz jest bardzo mocne, przebija przez okna i wtedy we wnętrzu jest jasność odpowiednia, ale jak można zmniejszyć światło z zewątrz pozdrawiam Na Twoim miejscu dla wygody zobiłbym tak: wyłączył Photographic Exposure, zachowując jedynie korekcję gammy 2.2 dla obrazka (w maksie chyba wystarczy ustawić w Gamma and LUT settings), wstawił w okna Portal lighty jeśli jeszcze ich nie masz (albo nie, jeśli chcesz mieć szybszy ale nieco mniej realistyczny render bez miękkich cieni) i zmniejszył intensywność słońca tak, żeby zrekompensować brak Photographic Exposure. W ten sposób masz tylko jedną niewiadomą - intensywność świateł, zamiast walczyć z 50 suwakami. Albo, jeśli nie chcesz tego robić, pobaw się w Photo Exposure suwakiem który nie wiem jak się nazywa w maksie, odpowiadającym wypaleniom (allowed overexposure czy coś takiego). Jak zjedziesz w dół najjaśniejsze części obrazka zrobią się ciemniejsze.