Krzychu78 Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Witam Pracuje na Maxie 2012 i w Mental Ray. Wlasnie zanimowalem orke i tworze scene pod woda. Nie do konca mi to wychodzi i nie moge znalesc tutoriali, ktore wyjasnia mi te wszystkie szczegoly skladajace sie na realizm animowanej sceny. Dno i skaly to kwestia gustu, ale tafla oceanu i swiatlo... tu mam problem. Skala jest wlasciwa, orka ma 9 m, dno i tafla wody ok. 400x400 m, od tafli do dna 8 m. Powierzchnia wody to modifier Noise (Seed 1, Scale 100, Strenght x110 y110 z135, Frequency 0,28) z TurboSmooth ( Iterations 1). Material to Arch&Design i Water TropicOcean. Mam SpotLight z VolumeLight i drugi SpotLight z mapa Noise. Efekt jednej klatki (1280x720) jak w zalaczniku. Czas renderingu 47 minut !!! Woda nie porusza sie za dobrze i ciezko zobaczyc efekt w Viewporcie. Nie wiem za bardzo dlaczego ten rozowy kolor w dali na tafli wody. Czy ktos moze mi pomoc to ogarnac ? Jestem amatorem i wlasciwie poczatkujacym ( 6 miesiecy intensywnej zabawy z Maxem). Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]84106[/ATTACH]
gutekfiutek Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Zamiast noisa - spróbuj cellular map - o wiele lepsza "oceaniczna" woda wyjdzie. Do światła dodaj maskę - np. cellular właśnie, żeby zrobić caustics. Zresztą posprawdzaj tutk do underwater caustics, na pewno coś znajdziesz. Volume light w ogóle nie widać - spróbuj to ustawić jakoś sensowniej. Co do światła - spróbuj z pionowo ustawionym direct lightem, z attenuation ustawionym tak żeby do dna docierało mniej swiatła niż do orki np. Co do użycia gotowych materiałów - to może być powód długiego renderingu - niektóre z tych materiałów nie są zbyt dobrze zoptymalizowane. Co do dodatkwych efektów - particle effect który da ci efekt planktonu. Duże ambient occlusion. Pod wodą direct light prawie nie ma, światło jest rozpraszane przez taplę wody, więc cien na dnioe to powinno być w zasadzie tylko AOC. Sama tafla wody odd dołu nie jest tak refleksyjna.
Krzychu78 Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Napisano 20 Styczeń 2012 Fajnie ze napisales Gutek... Juz myslalem ze nikt nic nie podpowie. Sprobuje tak jak mowisz i poszukam jeszcze wiecej tutoriali. Dzieki. ps. zastanawiam sie nad zakupem jakiejs plytki DVD z tutorialami Maxa. Czy znacie jakies, godne polecenia tutoriale zrobione na prawde dobrze, gdzie facet nie mowi mi ze nie jest pewien jak cos zrobic, albo zle sie dzisiaj czuje bo zjadl pizze z B........ Ten gosciu z Autodesku, Aaron F. Ross jest dobry, ale moze cos jeszcze ?
mirach Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/wave-generator swego czasu byl darmowy plugin do generowania fal ale gdzies mi sie zapodzial link, tu masz skrypt ktory ktos tworzy, ze screenow ladnie wyglada.
Rekomendowane odpowiedzi