jerzzz Napisano 24 Styczeń 2012 Napisano 24 Styczeń 2012 Witam, zaczynam przygodę z maxem i mam takie podstawowe pytanie. nie mogę znaleźć funkcji, która sprawiałaby, żeby bryły, z których buduję scenę nie przenikały się. Chciałabym, aby poszczególne elementy zatrzymywały się przy zetknięciu z innymi a nie wchodziły w siebie, będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.
sebx Napisano 24 Styczeń 2012 Napisano 24 Styczeń 2012 Cześć, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, klikasz na tą ikonkę prawym i wyświetli Ci się takie okienko.Zaznacz tak jak na obrazku Grid lines.Co prawda obiekty będą się przenikały ale po zbliżeniu będą się przyciągały(zatrzymywały się przy zetknięciu z innymi) Snap Toggle - działa na zasadzie przyciągania Pozdrawiam
gutekfiutek Napisano 24 Styczeń 2012 Napisano 24 Styczeń 2012 Snap tool ma wiele ustawień, pobaw się z np. vertex, edge, face snap czy center face. Grid lines snap w tym przypadku nie będzie działało za dobrze, bo obiekty będą przyciągane do grida, nie do siebie nawzajem. Od razu może coś sprostuję - max nie ma czegoś takiego jak wykrywanie kolizji przy modelowaniu.
biszkopte Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 align ?:) zawsze coś ...ale tak jak gutekfiutek napisał wszystko robi się ręcznie :)
Rekomendowane odpowiedzi