Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Postanowiłam założyć tutaj teczkę, aby nauczyć się czegoś od kogoś, kto zna się na tym. Tak naprawdę nie mam od kogo usłyszeć konstruktywnej krytyki oraz zdobyć wskazówki w tym kierunku. Liczę na Waszą pomoc :)

44654353.th.jpg

77766709.th.jpg

praca1a.th.jpg

praca4c.th.jpg

laleczka2z.th.jpg

kobieta1.th.jpg

guzik3.th.jpg

szmacianalalka1.th.jpg

szczur4edytowany.th.jpg

jabko1.th.jpg

fiolet1t.th.jpg

8b1o.th.jpg

Prace umieszczone chronologicznie.

Edytowane przez mrowka
  • Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na moje na wpół wprawne oko, stwierdzam, że bardzo podobają mi się twoje kobiety i zdecydowanie jabłko. Sama chciałabym umieć tak je zrobić. Co do reszty może niech inni się wypowiedzą. Ale masz nieźle zrytą wyobraźnię wnioskując po rudej lalce, zdechłym szczurze i fioletowej czapce. Nie mówię, że to coś złego :) dziwactwo jest ostatnio w modzie. Ale tak na poważnie, to idzie ci niezgorzej. Ode mnie to tyle. I nie martw się, na pewno ktoś cię tu konstruktywnie skrytykuje.

Napisano (edytowane)

Zamierzam wykonać również wersję z jakimś konkretnym tłem, ale póki co...

bunnyv.jpg

Edytowane przez mrowka
Napisano

Nie rysować obiektów w abstrakcyjnej przestrzeni. One wszystkie na czymś stoją czy leżą.

Nie ma u ciebie cienia, nie ma światla odbitego, światło odbite jest bardzo ważne.

U ciebie obiekty są zacieniowane na czarno - tak nie rób. Najlepiej na początku nie używać czerni w ogóle.

Na przykładzie czajniczków: w tego typu świetle, białe gładkie przedmioty nie powinny mieć w ogóle czerni. Pada na nie móstwo światła odbitego, czy to od podłoża czy to od ścian.

Tak samo na tej zasłonce.

Cieniując czarnym tracisz kolor, tak samo jak stosując biały.

Cieniuj używając nasycenia, czy innego koloru.

Obiekty nie muszą mieć obligatoryjnie czerni i bieli w sobie, możesz część potraktować płasko.

Np. w tej lalce od razu w cieniu idziesz do czerni, w świetle do bieli - a w obrazku w ogóle nie ma światła.

Dodałem światło odbite, jakieś otoczenie, spłaszczyłem światłocień (biały kolor jest użyty w paru miejscach).

scaled.php?server=535&filename=0wzvx0l8.jpg&res=medium

Wywal czerń i biel z palety.

I ćwicz analogowo, nie tylko na tablecie.

Co do tej ostatniej pani: na razie staraj się rysować/malować z natury, nie przerysowywuj zdjęć.

Napisano

Zawodowo wyszła dziewczyna w pierwszym poście, na czarno biało świetnie oddana. I coś się dzieje w tle a sama postać na czymś siedzi, nie jest to przestrzeń w każdym razie jak w niektórych ;p

Napisano (edytowane)

Dziękuję za wskazówki. Tym razem starałam się nie stosować praktycznie bieli i czerni.

98073696.jpg

Edytowane przez mrowka
Napisano (edytowane)

A to kilka starych i nowych rysunków, dotkniętych ps'em, oraz kilka obrazów malowanych olejami.

1dsc03905.jpg

100x70

1dsc03931.jpg

1dsc03934.jpg

1dsc03939.jpg

1dsc03937.jpg

1dsc03941.jpg

1dsc03959.jpg

80x80 oleje

1dsc03954.jpg

60x80 oleje

1dsc03956.jpg