mrowka Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 (edytowane) Postanowiłam założyć tutaj teczkę, aby nauczyć się czegoś od kogoś, kto zna się na tym. Tak naprawdę nie mam od kogo usłyszeć konstruktywnej krytyki oraz zdobyć wskazówki w tym kierunku. Liczę na Waszą pomoc :) Prace umieszczone chronologicznie. Edytowane 12 Luty 2012 przez mrowka
Monttsserat Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 Na moje na wpół wprawne oko, stwierdzam, że bardzo podobają mi się twoje kobiety i zdecydowanie jabłko. Sama chciałabym umieć tak je zrobić. Co do reszty może niech inni się wypowiedzą. Ale masz nieźle zrytą wyobraźnię wnioskując po rudej lalce, zdechłym szczurze i fioletowej czapce. Nie mówię, że to coś złego :) dziwactwo jest ostatnio w modzie. Ale tak na poważnie, to idzie ci niezgorzej. Ode mnie to tyle. I nie martw się, na pewno ktoś cię tu konstruktywnie skrytykuje.
mrowka Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 Bardzo dziękuję :) W rysowaniu postaci czuję się chyba najlepiej, więc fajnie, że nie idzie mi tak źle.
mrowka Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 (edytowane) Zamierzam wykonać również wersję z jakimś konkretnym tłem, ale póki co... Edytowane 12 Luty 2012 przez mrowka
gutekfiutek Napisano 2 Luty 2012 Napisano 2 Luty 2012 Nie rysować obiektów w abstrakcyjnej przestrzeni. One wszystkie na czymś stoją czy leżą. Nie ma u ciebie cienia, nie ma światla odbitego, światło odbite jest bardzo ważne. U ciebie obiekty są zacieniowane na czarno - tak nie rób. Najlepiej na początku nie używać czerni w ogóle. Na przykładzie czajniczków: w tego typu świetle, białe gładkie przedmioty nie powinny mieć w ogóle czerni. Pada na nie móstwo światła odbitego, czy to od podłoża czy to od ścian. Tak samo na tej zasłonce. Cieniując czarnym tracisz kolor, tak samo jak stosując biały. Cieniuj używając nasycenia, czy innego koloru. Obiekty nie muszą mieć obligatoryjnie czerni i bieli w sobie, możesz część potraktować płasko. Np. w tej lalce od razu w cieniu idziesz do czerni, w świetle do bieli - a w obrazku w ogóle nie ma światła. Dodałem światło odbite, jakieś otoczenie, spłaszczyłem światłocień (biały kolor jest użyty w paru miejscach). Wywal czerń i biel z palety. I ćwicz analogowo, nie tylko na tablecie. Co do tej ostatniej pani: na razie staraj się rysować/malować z natury, nie przerysowywuj zdjęć.
Monttsserat Napisano 3 Luty 2012 Napisano 3 Luty 2012 no ten ostatni króliczek ciało ma niezłe, ale ta głowa jakaś taka przekrzywiona nienaturalnie i zbyt duża
Pinokio Napisano 7 Luty 2012 Napisano 7 Luty 2012 Zawodowo wyszła dziewczyna w pierwszym poście, na czarno biało świetnie oddana. I coś się dzieje w tle a sama postać na czymś siedzi, nie jest to przestrzeń w każdym razie jak w niektórych ;p
mrowka Napisano 8 Luty 2012 Autor Napisano 8 Luty 2012 (edytowane) Dziękuję za wskazówki. Tym razem starałam się nie stosować praktycznie bieli i czerni. Edytowane 12 Luty 2012 przez mrowka
mrowka Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 (edytowane) A to kilka starych i nowych rysunków, dotkniętych ps'em, oraz kilka obrazów malowanych olejami. 100x70 80x80 oleje 60x80 oleje 60x80 oleje 60x80 oleje Edytowane 10 Luty 2012 przez mrowka
Designer79 Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Hej, całkiem fajne te szkice :) PS: Może wygodniej by było dla przeglądających gdybyś podlinkowała bezpośrednio całe prace - a nie miniatury.
mrowka Napisano 10 Luty 2012 Autor Napisano 10 Luty 2012 Rzeczywiście prościej. Dzięki :) Coś nowego.
Rekomendowane odpowiedzi