wueres Napisano 27 Styczeń 2012 Share Napisano 27 Styczeń 2012 Witam! Mam problem.. Wykonuję sobie osiedle domków jednorodzinnych. Wrzucam Plik - http://speedy.sh/fuSqP/makieta.jpg . Problem jest tego typu, że gdy renderuje to w scanline to jako tako idzie wyrenderować ale jak widać przy takim renderze to lipa straszna wychodzi, gdy dodam skylight i włącze cienie komp sie zawiesza nie renderuje, wyskakuje bład "out of memory", to samo gdy chce renderować Vrayem. Czy faktycznie ta scena jest na tyle skomplikowana że nie idzie jej dopieścić i fajnie wyrenderować ?? Soft: 3ds max 2009 Moje parametry kompa: Intel Core 2 Duo, 2,3 GHz, 2 GB RAM, Karta G-force 8600 GT . Proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 27 Styczeń 2012 Share Napisano 27 Styczeń 2012 (edytowane) to zalezy jak bardzo skomplikowane te domki i drzewka są, czy to instancje czy nie itp, ale rzeczywiscie 2 gb ramu to nie za wiele na taki projekt. edit: First! ;) Edytowane 27 Styczeń 2012 przez mirach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 27 Styczeń 2012 Share Napisano 27 Styczeń 2012 Pamięci Ci brakuje, znaczy ramu za mało. Zależy na ile dokładny detal, ale widzę tam kilka budynków, jakieś drzewa... no może Twój komp tego nie pociągnąć. Sz. Edit:/ Damn you Mirach! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wueres Napisano 27 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2012 No to trzeba pomyśleć o dokupieniu ze dwóch GB ram, albo od razu czterech, bo chyba nowego kompa to się nie opłaca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wueres Napisano 28 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 28 Styczeń 2012 Jaki byście mi proponowali komputer? Jakbym chciał kupić.. Taki, żeby si.ę zmieścić w 2 tysiącach złotych, najlepiej z 8 GB RAM. I lepiej laptopa czy stacjkonarnego? Jakie najlepiej parametry żeby miał dobre pod 3d maxa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 jest ostatnio sporo watkow o kupnie sprzetu w dziale hardware. Jesli zalezy ci na mocy a nie przenosnosci to lapka sie kompletnie nie oplaca kupowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galileus Napisano 28 Styczeń 2012 Share Napisano 28 Styczeń 2012 3 typy domków? 1 typ drzewek? Jeśli ostateczna rozdziałka nie jest liczona w dziesiątkach tysięcy, to nie ma prawa się nie zmieścić w 2Gb ram. Optymalizacja Twój przyjaciel, o, i tyle. Spróbuj zapuścić pełen model żaglowca z olinowaniem i ożaglowaniem na 4Gb ramu to będziesz wiedział o czym mówię :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wueres Napisano 29 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2012 Tu będzie 6 typów domków.. Na scanlinie idzie normalnie z tym że program wolniej chodzi przy pracy, no ale wiem jedno ze komputer trzeba kupić nowy ;] Bo to już nie pierwsza scena która mi leży bez renderu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi