Krzychu78 Napisano 28 Styczeń 2012 Napisano 28 Styczeń 2012 (edytowane) Wlasnie robie skinning mojego dinozaura i wszystko bylo dobrze, do kiedy zaczalem przypisywac werteksy do kosci w miejscu laczenia glowy i szyji. W pierwszych testach skora rozciagala sie dobrze, ale chcialem polepszyc i ... siatka otworzyla sie. Co zrobilem nie tak i jak to naprawic ? Wiem ze nie mozna naprawiac siatki kiedy robi sie skinning, a nie chcialbym robic tego co juz mam od nowa. Jak patrze na tutoriale to skinowanie postaci czlowieka jest latwiejsze jak dinozaura. Na poczatku pracowalem w symetri, ale musialem przejsc do modelowania zwyklego, wiec mam robote na obu stronach. Pytanie drugie, czy mozna skopiowac koperte na druga strone, ktora jest prawie odbiciem symetrycznym i pozniej poprawic recznie wiazania do werteksow ? U mnie bieg werteksow jest zroznicowany i dosyc gesty, wiec nie moge zaznaczyc np calego segmentu lub ciagu werteksow. Czy ktos zna odpowiedzi na te pytania ?[ATTACH=CONFIG]84252[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]84251[/ATTACH] Edytowane 28 Styczeń 2012 przez Krzychu78
PLS Napisano 28 Styczeń 2012 Napisano 28 Styczeń 2012 Siatka się rozleciała po nie miałeś złączonych wierzchołków. Przejdź z powrotem do editable poly i złącz te vertexy. Skinowanie nie powinno się posypać, ale dla pewności najpierw zapisz scenę i wtedy spróbuj. Jeśli chodzi o skinowanie symetryczne to jest opcja Mirror (Mirror Parameters). Kiedy ustawisz skinowanie dla jednej połowy, przy pomocy Mirror automatycznie kopiujesz wagi na drugą stronę. Było już trochę takich tematów w tym dziale.
Krzychu78 Napisano 29 Styczeń 2012 Autor Napisano 29 Styczeń 2012 Dzieki Ktos mi ubzdural ze nie mozna poprawic siatki bez uszkodzenia skinowania. Pozdro :)
Shogun 3D Napisano 11 Marzec 2012 Napisano 11 Marzec 2012 Bo w starszych maxach tak było. Na dobra sprawę ja sam dopiero dziś, niezależnie od tego posta, dowiedziałem się o tej zmianie i porobiłem kilka testów. Wcześniej tylko marzyłem o tym, by w maxie wprowadzili opcję deformacji modelu po nałożeniu skina. Myślałem, że ma to tylko XSI. Tak czy siak - zdejmuje to z barków bardzo dużo nerwów związanych z pracą animacyjną.
Rekomendowane odpowiedzi