Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam Szanowne Grono.

Z góry przepraszam za, być może, lamerskie pytanie, ale nie mogę sobie dać rady z zagadnieniem:

chcę nadać materiał drewna klockowi. Tworzę klocek, tworzę materiał, dodaję bitmapę, nakładam na klocek.

[ATTACH=CONFIG]84325[/ATTACH]

W viewporcie wszystko gra:

[ATTACH=CONFIG]84324[/ATTACH]

dopiero jak wyrenderuję, widać krzaki:

[ATTACH=CONFIG]84326[/ATTACH]

Niestety, kombinacje z Projection Type oraz Projection Axis nie pomagają.

Jest to dla mnie nowy soft i możliwe, że rozwiązanie jest proste, ale nie mogę na nie wpaść.

Soft: Modo 501 sp6, Win 7 Pro 64 bit. Nie wiem, jakie jeszcze informacje mogą być przydatne.

I pytanie dodatkowe, czy są gdzieś w sieci materiały, które pozwoliłyby ogarnąć zagadnienie pt. Shader Tree? Te, które przerobiłem jakoś nie pozwalają mi zgłębić tego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdro,

A

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj w zakładce lists/UV maps wywalić texturę dla tego obiektu, potem dodaj nową i od nowa narzuć materiał. Jak nie zadziała to najlepiej ręcznie unwrapować teksturę - wystarczy zmienić projection type na UV map i wszystko sobie szybko ładnie porozkładać, taki box Ci zajmie z pół minuty.

Napisano
  • Autor

Dzięki za poradę. Faktycznie, unwrapem poszło sprawnie i jest dobrze. Jednak, to tylko prosty box. Będzie gorzej, jak przyjdą bardziej złożone obiekty i trzeba będzie szybko narzucić teksturkę.

Wydaje mi się, że w 3ds max jest to rozwiązane bardziej user-friendly. Ale mogę się mylić.

Co do samego MODO, to rewelacja w modelowaniu.

Napisano

No modelowanie to inny pułap :] Ten bug z locatorem zdarza się nieczęsto także nie ma co się załamywać.

Napisano

do mapowania prostych bryl polecam UV Projection tool z zaznaczona opcja Atlas wystarczy 1 kliniecie i juz mozna mapowac elektronika

pozdrawiam

Edytowane przez a3stract

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc.

Mam jeszcze takie pytanie: czy w Modo istnieje narzędzie, takie jak Align (działające podobnie, jak w Maxie)? Żeby zaznaczyć kilka rzeczy i wyrównać do innej. Na Luxology TV jest tutek Place and Align, ale facet używa narzędzia Drop Action, którego nie mogę nijak zlokalizować u siebie. Czy to jest dodatkowy plugin? Jest też Tack Tool, ale wszystko musi być w jednym meshu, żeby działało.