Oleksiak Napisano 8 Luty 2012 Napisano 8 Luty 2012 Witam Mam problem z kolorami obrazów któe generuje mi 3ds max oraz PS. Sprawa wygląda tak: 1. renderuje scene do EXR 32 bit i w ps zmieniam gamme na 0.45454... już w tym momencie obraz ma lekko inny kontrast niż ten widziany w 3ds max (w Lut mam wszystko na 2.2 w Vray Color mapping gamma na 2.2 oraz don't affect colors ON frame buffer sRGB ON) 2. po zamianie obrazu na 8 albo 16 bit i zapisie do innego formatu np jpg png tga obraz znów ma inny kontrast i to w zależności w jakim programie otworze. Sam już nie wiem co mam zrobić. Może mi ktoś wytłumaczyć co jest nie tak ? Wrzucam obraz jak to mniej więcej wygląda w windowsie. Pracuję teraz na tą nokią i chciałbym zrozumieć ten problem. Pozdrawiam.
natas Napisano 8 Luty 2012 Napisano 8 Luty 2012 to może w ps ustaw gammę na 2.2 a potem kręć expozycją
Oleksiak Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Znalazłem rozwiązanie jeśli chodzi o kolory Ps windows http://forum.pcformat.pl/photoshop-Inne-kolory-po-zapisie-t Co ciekawe jeszcze przez pewien czas męczyłem się z kolorami w 3ds maxie a PS. Okazało się że model w 3ds maxie jest na czarnym tle a w PS plik EXR ma białe tło którego było tak dużo że wydawało się że komórka jest ciemniejsza, po zmianie tła na czarny wszystko wygląda tak samo :D ...ciekawe. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi