Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To mój pierwszy post więc, witam wszystkich.

jacksonrhoads1920x1200b.png

Od pewnego czasu w wolnych chwilach robię gitarę Jackson Rhoads RR24 w Blenderze, renderuję w Cycles.

Generalnie skończyłem etap modelowania, ale jest parę elementów, które muszę poprawić. Na pewno nie dokończone pozostały 2 struny.

Zakładam wątek, ponieważ zasatanawiam się nad materiałami i zwłaszcza w tej kwestii chciałbym was się poradzić. Czy nie wyglądają zbyt plastikowo, czy dobrze odbijają światło etc. ogólnie jak je ulepszyć. Druga sprawa to, że nie bardzo wiem, jak podkręcić render w Photoshopie/Gimpie - może po prostu powinienem dokładniej poszukać jakichś tutoriali, bo nic nie rzuciło mi się w oczy w tym temacie - zatem chętnie wysłucham uwag.

Materiały nie są takie same na każdym renderze, bo w międzyczasie zdążyłem poprzestawiać node'y.

tu metalowe elementy się pokopały:

jacksonrhoads1920x1200b.pngjacksonrhoads1920x1200b.png

[ATTACH=CONFIG]84623[/ATTACH]

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

O człowieku men, pięknie ta gitarka wygląda.

Szczegół zacny, render trochę za ciemny jak dla mnie, wiele detali przez to umyka w pierwszej chwili i może przydałby się jakiś stojak na nią czy inne "trzymadło"...

W PS możesz używać np krzywych

A która to wersja Blendera jeśli można wiedzieć?

Napisano

Zmieniłbym ten żółty materiał a przynajmniej odbijanie się światła od niego, na 1 i 2 renderze wygląda jak by sam świecił. Ogolnie tekstury leżą, chociaż metalowe elementy wyglądają całkiem dobrze.

Napisano
  • Autor

@illusion: Blender 2.61, oficjalna wersja. Stojak jest prawie gotowy.

Dzięki za uwagi. hmm zmienię otoczenie i oświetlenie na jaśniejsze - będzie lepiej widać.

Napisano

Nie wierze że ta ta gitara ma aż taką podstrunnicę, jeszcze jest to typ "sportowy" ;) Na pewno jest bardziej płaska