The Don Napisano 21 Luty 2012 Napisano 21 Luty 2012 Witam, witam i o zdrowie pytam :) Mam do was takie pytanie: jak najłatwiej i najszybciej zrobić ochraniacz na zęby w 3d maxie? Sama bryła jest prosta, ale mam problem z dołkami na zęby. Możecie mi coś podpowiedzieć? chodzi o coś takiego http://www.jawzz.com/image/cache/data/weekend-warrior/w-warrior-350x240.jpg
^.^ Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Proponuję zrobić model w rhinocerosie (wersja trial nawet wystarczy). Modelujesz ochraniacz a później męczysz go booleanem, który ładnie wytnie wgłębienia na zęby. Oczywiście najpierw musisz jeszcze mieć modele zębów xD.
pressenter Napisano 23 Luty 2012 Napisano 23 Luty 2012 Wiem, że modelowi daleko do czegokolwiek, ale stworzyłem go w trzy minuty żeby tylko przedstawić samą ideę. Pierwsze co zrób to zapomnij o boolean. Siatka po nim nie nadaje się do niczego, a już szczególnie do meshsmootha, który na pewno będzie tutaj użyteczny. A zatem ja zrobiłęm to tak: stworzyłem line'a o kształcie naszego ochraniacza, zamieniłem na editable poly, i narzędziem Cut dodałem mu ilka edgy w środku powierzchni: następnie wyciągnąłem te zewnętrzne powierzchnie w górę. ukryłem nasze wyciągnięcia, żeby lepiej nam się pracowało nad naszymi ząbkami. Następnie ponownie używając narzędzia Cut tworzysz siatkę zębów w środku. W zależności od pożądanego detalu, który chcesz uzyskać, będziesz musiał bardziej pociąć siatkę w środku, ja zrobiłem to na szybko tylko na potrzeby pokazania tego. Następnie stworzone wewnątrz edge przeciągnąłem bardziej do środka. Tam na pewno będziesz musiał zrobić gęstszą siatkę, na górze też coś będziesz musiał poprzeciągać. Na końcu narzucasz na to meshsmooth, i masz model. Mam nadzieję, że to coś pomoże. Sz.
Rekomendowane odpowiedzi