Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Część,

Ostatnio zastanawiałem się czy jest gdzieś do kupienia kolekcja textur/ zdjęć traw, podłoży z cieniami. W sumie nie wiem dokładnie jak to nazwać bo chodzi mi o taka trawę jak na teście poniżej, w którym właśnie użyłem gotowego zdjęcia do podłożenia. Ogólnie wole robić takie trawy jako modele 3d, jednak czasami nie ma na to czasu a to ułatwia prace. Tak więc jeśli ktoś się z takimi kolekcjami spotkał, czy sam ma do sprzedania to proszę o info, PM.

scaled.php?server=831&filename=testaq.jpg&res=medium

Pozdrawiam,

Junior

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Cześć polka, dzięki! :)

A przy okazji zapytam jeszcze, czy może ktoś zna jakiś tutorial, gdzie takie cienie na texturze trawy można samemu dodawać w postprodukcji, renderenuje w Vrayu, dodaje pas Vrayshadow raw na warstwie w PS, tylko to trochę słabo u mnie wychodzi i może ktoś interesował się tym tematem i może co nieco podpowiedzieć. Z góry dzięki, pozdro!

Napisano

dobrze kombinujesz, ja robię tak: plane zamiast trawy, na który ma być rzucony cień, później robię maskę z VRayRawLighting, wymazuję co niepotrzebne, wypełniam ją zielenią pobraną z trawnika - przyciemniam po walorze i potem jest zabawa z trybami mieszania w ps ( tryb zależnie od sytuacji). Czasem zamiast wypełniania maski zielenią warto skopiować zaznaczeniem cienia sam trawnik - warstwe powstałą w wyniku kopiowania przyciemnić krzywymi i dalej pobawić się trybami mieszania. Na koniec maskę z cieniem na krawędziach trzeba potraktować brushem symulującym źdźbła trawy ( jest nawet taki defaultowy brush w szopie, wystarczy mu wyłączyć dynamikę koloru i podkręcić rozpraszanie) i powinno być ok.