Napisano 18 Lipiec 200420 l Czy wie ktoś, w jaki sposób zrobić animację chmur? Konkretnie chodzi o efekt jak w filmie "Koyaanisqatsi", kiedy chmury przelewają się przez góry.
Napisano 18 Lipiec 200420 l nie wiem jak jest w tym filmie ale moze ci moj pomysl sie spodoba.... a wiec... : zainteresuj sie pluginem Glu3d (taki tam do symulacji cieczy....) i przy jego pomocy zrobisz poruszajaca sie mase ... dasz gravity jak najmniejsze zeby wygladalo ze to nie woda.... i odpowiednia mape z opacity..... przypuscmy ze np noisa itp....(juz twoje upodobanie....) odpowiednio ustawiony emmiter naprawde da fajny efekt.... tylko jeszcze mape zastosowac .... i wszystko..... tu masz przyklad animacji: Animacja A tu link do strony gdzie mozewsz sciagnac demo Glu3D : 3D Aliens Jeszcez inny sposob jest taki ze mozna zastosowac poprostu same particle maxowe .... mianowicie twozysz emmiter dajesz mu zamiast czasteczek to plane gravity dasz poziomo w strone w jaka chcesz zeby cala masa chmur sie poruszala.... deflector dasz na te skaly ale bez zadnego friction czy tam bounce.... do plane zrobisz mape jakas tam szary material z mapa opacity radialną zeby ne bylo pozniej bugów przy animacji..... i wszystko.....
Napisano 19 Lipiec 200420 l Autor Nie próbowałem jeszcze tego zrobić (tzn. tego co tu napisałeś), ale chodzi mi o taki efekt:
Napisano 20 Lipiec 200420 l w maxe jest ciezko osiagnac taki efekt chyba ze masz maszyne kilera na pewno widziales "katedre" z tego co wiem T.B uzyl do zrobienia chmurek czasteczek w programie combustion podobno licza sie bardzo szybko i daja calkiem niezly efekt najpierw robisz podloze->importujesz do combustion->tworzywsz wypasione chmurki i dawaj :) szkoda ze tak naprawde zrobienie bardzo ladnych chmurek nie jest wcale takie proste ale prubuj:) ps. plugin afterburn moze cie zainteresowac :D
Napisano 20 Lipiec 200420 l barton_fink->a ja myśle, że z taką ortografią to cie do CHmurek nie wezmą...
Napisano 20 Lipiec 200420 l ja mysle ze to jest forum o grafice 3d a nie o ortografi tekst pisalem na szybko i niestety moja dyslekcja dala sie we znaki ->porawilem w kazdym badz razie zeby nie klulo w oczy HYBA ZBYTNIO BUJAM W HMURACH ;P
Napisano 21 Lipiec 200420 l Autor Sorry że zapytamale jestem poczatkujacy.Nie wiem co to jest to combustion i gdzie sie importuje cos do tego?
Napisano 21 Lipiec 200420 l combustion, to program do efektów postrenderowych, czyli po stworzeniu sceny w maxie importujesz do combustion i dodajesz: chmury, ogień, dym i inne takie efekty.
Napisano 21 Lipiec 200420 l to w maxsie nie ma sposobu by osiagnac taki efekt? a jak by porzerabiac fog i pokuladac gizma by tworzyly realistyczny ksztalt?