Wirnik Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 Cześć, Jak mi się wydaje pas Velocity to za pomoca koloru pokazane przemieszczenie się obiektu w czasie w animacj względem kamery. No więc chyba do Motion blur w postrodukcji ? Ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi jak użyć takiego pasu w ae. Czy wiecie może jak to ustawić i za pomoca jakiego efektu nadac to w ae, czy to daje dobre efekty? Mam film z postacia z green boxa i renderuje tło do tej sceny, kamera dosyć mocno śmiga i fajnie byłoby miec motionblur na tle ale nie koniecznie chcę to renderować odrazu z mb.
ApaczoS Napisano 6 Marzec 2012 Napisano 6 Marzec 2012 Potrzebowałbyś do tego pluginu: http://revisionfx.com/products/rsmb/ Reszta to małe miki:)
Wirnik Napisano 7 Marzec 2012 Autor Napisano 7 Marzec 2012 Dzięki ApaczoS. Fajny tutorial przy okazji którego wyłapałem pare przydatnych trików. Ale czy to znaczy, że nie ma w podstawowym Ae filtra, który działałby z tą mapą? W tym tutorialu widać po liście efektów, że gość jest nastawiony na używaie różnych plaginów które robią rózne efekty lepiej niz podstawowe narzędzia Ae.
ApaczoS Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 Timewarp i CC Vector Blur, przy czym na pewno Timewarp będzie lepszy. Jest jeszcze CC Force Motion Blur ale tu nie potrzebujesz vector mapy i sam efekt jest "biedny". Jeśli chodzi o motion blura, to nie ma nic lepszego od RSMB(dlatego jakiego tutoriala byś nie znalazł na ten temat, będzie oparty na tym pluginie), co do DOF'a to jest Camera Lens Blur(tylko cs5.5, wcześniej było to Lens Blur ale to nie to samo) i jest równie dobry jak plug przedstawiony w tutku, a pluginy do plików EXR są wbudowane w aftera od wersji cs5:)
guru Napisano 7 Marzec 2012 Napisano 7 Marzec 2012 a ja mam pytanko cos do aplikacji motion vector i zdepth. Jak je nakladac? Chodzi o kolejnosc i sposob. Najpierw dajemy chyba Z-depth a potem MV ale z kolei czy nie pinno sie wtedy potraktowac zdepth MV i dopiero mv aplikowac? Dobrze mysle? Niech mnie ktos poprawi jak sie myle.
ApaczoS Napisano 8 Marzec 2012 Napisano 8 Marzec 2012 a ja mam pytanko cos do aplikacji motion vector i zdepth. Jak je nakladac? Chodzi o kolejnosc i sposob. Kolejność zdepth i velocity nie ma kompletnie znaczenia, te layery i tak z reguły masz OFF. Kolejność za to ma znaczenie przy aplikowaniu w/w na layer główny, jeśli najpierw dasz MB a potem DOF'a, to: Jeśli najpierw dasz DOF'a, a potem MB, to: Teścik: http://dl.dropbox.com/u/5046471/mb_Dof_test.mp4 Velocity z vray'a, zdepth, RSMB i FL Dof.
guru Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 A nie ma problemów gdy dwa obiekty przesłaniają się?
ApaczoS Napisano 9 Marzec 2012 Napisano 9 Marzec 2012 Czasem są, czasem nie ma. Czasem jest to wina za dużego dof'a. Jak są(w MB), to blurujesz velocity jak na tutku(kliknąłeś like'a więc oglądałeś:) ), albo renderujesz velocity w wyższej rozdziałce i skalujesz w afterze do rozmiaru, zresztą, co ja Ci będę mówił jak Ty to wszystko doskonale wiesz:)
guru Napisano 10 Marzec 2012 Napisano 10 Marzec 2012 No ogladalem:) bardzo fajny tutek. Mam troche doswiadczenia z tematem ale nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne dlatego pytam. Takze dzieki
Rekomendowane odpowiedzi