Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma jak praca w 3d na....laptopie. Francuzi po raz kolejny pokazali do czego sa zdolni.

Napisano

Z każdym kolejnym mejkingofem podoba mi się bardziej.

I mam pytanie:

czy oni używają tabletu jako myszki, bo jest dokładniejszy, czy może wykorzystują jakieś dodatkowe funkcje, np. poziomy nacisku?

Napisano

No to chyba powinieneś ich zapytać a nie tutaj na forum! :D Zaraz.. moment.. łączę się telepatycznie z autorem filmu: "Dlaczego używasz tabletu?!" ... BO TAK LUBIĘ!

bardziej na serio, to siła nacisku w 3d się przydaje czasami.. gdy malujesz wagi, gdy sculptujesz morfy, gdy malujesz coś na obiekcie itp. Ale robienie filmu to nie samo 3d. To tekstury, szkice, korekty reżyserskie ujęć, nanoszone w formie szkicu na stop klatkach itp, itd. Po porstu.. narzędzie pracy. Trzymasz w ręce i dziubiesz. Nic nowego raczej. Obecnie sporo aplikacji jest przygotowanych pod pracę tabletem. Ale do przesunięcia obiektu nie potrzeba siły nacisku :)

Napisano

ojtam ojtam

Nie sprecyzowałem pytania. Wiem, że do 3d tablet się przydaje, bo sam używam :] Pytałem konkretnie o animacje.

Napisano

Z mojego punktu widzenia w animacji najbardziej przydaje się najczęściej przy tworzeniu morfów. Szczególnie wygodnie się pracuje tabletem przy morfach korygujących takich jak w przypadku AniSculpt: