Vaphell Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 Mam duzy problem: jak poradzic sobie z tym, ze jak zaznaczam verty/poly itd to przeksztalcenie wykonywane jest wzgledem srodka grupy. Wszystko pieknie, tylko co jak trzeba przeksztalcac wzgledem pivota obiektu? Wyobrazmy sobie np polkule i chcemy zrobic promieniste wypustki skalujac grupe vertow. Srodek bedzie lezal nie wiadmomo gdzie i na pewno nie wyjda promieniscie. Jak to ominac? To wydaje sie tak podstawowy problem, ze niewiarygodnie mnie frustruje :/ Spojna odpowiedz wraz z podlozem teoretycznym mile widziana :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 19 Lipiec 2004 Share Napisano 19 Lipiec 2004 moze zmienić układ odniesienia na "parent"? :) Masz różne układy współrzędnych obok narzędzi move/rotate/scale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vaphell Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 ehh, ale ze mnie lamuh.... trzeba sie zainteresowac ta zapomniana ikonka na prawo od drop-down menu z World/Parent/View/Local.... tam da sie zamieszac :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vaphell Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2004 dodam jeszcze, ze i tak trzeba skumac jak to dziala, bo trzeba kombinowac i z ukladem wspolrzednych i z punktem przeksztalcenia. Nie jest dobrze, ale to i tak kolosalny postep :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi