Napisano 19 Lipiec 200420 l Mam duzy problem: jak poradzic sobie z tym, ze jak zaznaczam verty/poly itd to przeksztalcenie wykonywane jest wzgledem srodka grupy. Wszystko pieknie, tylko co jak trzeba przeksztalcac wzgledem pivota obiektu? Wyobrazmy sobie np polkule i chcemy zrobic promieniste wypustki skalujac grupe vertow. Srodek bedzie lezal nie wiadmomo gdzie i na pewno nie wyjda promieniscie. Jak to ominac? To wydaje sie tak podstawowy problem, ze niewiarygodnie mnie frustruje :/ Spojna odpowiedz wraz z podlozem teoretycznym mile widziana :)
Napisano 19 Lipiec 200420 l moze zmienić układ odniesienia na "parent"? :) Masz różne układy współrzędnych obok narzędzi move/rotate/scale.
Napisano 19 Lipiec 200420 l Autor ehh, ale ze mnie lamuh.... trzeba sie zainteresowac ta zapomniana ikonka na prawo od drop-down menu z World/Parent/View/Local.... tam da sie zamieszac :D
Napisano 19 Lipiec 200420 l Autor dodam jeszcze, ze i tak trzeba skumac jak to dziala, bo trzeba kombinowac i z ukladem wspolrzednych i z punktem przeksztalcenia. Nie jest dobrze, ale to i tak kolosalny postep :)