Napisano 20 Marzec 201213 l Hej Szukam w 11 mask option i zabrali ja. W render globals jej brak. Wiecie przypadkiem gdzie ona jest??? pozdrawiam :)
Napisano 24 Marzec 201213 l Mask option to nie wiem może zapomnieli:) ale jeśli ci to pomoże to użyj camera mask. Properties/Geometry/Camera mask.
Napisano 31 Marzec 201213 l Autor Dzieki Panowie poradzilam sobie na piechote robiac dwa czarne pasy w modelerze. Ale i tak okazalo sie w premierze, ze bardziej mi to przeszkadza niz pomaga, a kadrowanie najlepiej jest robic juz w postpro. Jaku_b - dzięki ale nie chodzi o Limited Region tylko o czarne pasy na dole i u gory [ATTACH=CONFIG]85410[/ATTACH] Altarian - za nic nie wiem jak z tego sie korzysta :(
Napisano 31 Marzec 201213 l Mask option z render globals i mask option w camera properties to dokladnie to samo i dziala identycznie. Tyle tylko ze wnioskujac z tego co piszesz w lw11 wylecialo z jednego okienka. Jesli chcesz tej opcji uzyc globalnie to w camera mask option zaznacz Use Global. A dziala prosto. Na przykladzie: Jesli renderujesz 800x600 i chcesz miec kaszete 100px z dolu i z gory to w mask width i height wpisujesz 800 na 400 a w mask top wpisujesz 100. Tak czy siak, lepiej jest to robicw post.