Napisano 30 Marzec 201213 l Witam, jestem początkującym użytkownikiem 3dsmx 9 wersja 32bit i od razu spotkałem sie z problemem zwyświelaniem materiałów z texturami w viewporcie. Problem polega na tym, że po ustawieniu materiału w edytorze materiałów (Vray Mtl), wybraniu bitmapy, kiedy nakładam materiał na obiekty, a nastepnie klikam Show in viewport 3ds max wywala mi error i się zamyka.Sytuacja jest srasznie irytująca ponieważ nie ma mowy o precyzyjniejszym teksturowaniu powierchni materiałami takimi jak chociażby kafle. Czy to może być problem ze sprzętem i oprogramowaniem, pracuje na Windows XP pro SP2, Procesor 2x core2 duo 2.1 GHz, 2GB RAM? Czy może nie zwróciłem uwagi na jakieś ustawienie samych materiałów?
Napisano 30 Marzec 201213 l to moze byc problem samego maxa, ilosci ramu, lub koloru kubka ktorego uzywasz, bez screena ciezko powiedziec, co to za error. generalnie uwazalbym na ram bo z tego co widze, malo. zawsze tez mozesz zmniejszyc jakosc wyswietlanych textur. aaaaa tak btw. Viewporty nie sluza do "precyzyjnego" nakladania textur, tylko to zgrubnego podgladu co i jak. polecalbym jednak zainwestowac troche czasu w unwrap... oplaci sie
Napisano 30 Marzec 201213 l Ja bym złożył to na karb Service Packa w Windowsie. SP2 to jest najgorsza łata w historii Microsoftu. Nic w historii tej firmy nie zawierało tylu błędów. Z SP2 bardzo wiele programów i gier się sypie "bez powodu". Nie mówię na 100%, że to jest główna przyczyna, ale ja bym zaczął od aktualizacji do SP3 - to z kolei jest chyba najlepsza łata. Nie dość, że usuwa wszystkie błędy SP2, to w dodatku przyspiesza system.
Napisano 30 Marzec 201213 l Dzięki za porady, niestety po zainstalowaniu SP3 do Windowsa oraz SP2 do maxa oraz po zmniejszeniu do minimalnych wartości w viewport configuration jakości wyświetlanych tekstur, dalej jest to samo. Error brzmi "An error has occured and the application will now close. Do you want to save a copy of the current scene?" Dodatkowo po zainstalowaniu SP2 do maxa zniknęły mi ikony do obsługi w Main toolbar. Pozdrawiam
Napisano 30 Marzec 201213 l A zaglądałeś do systemowego dziennika zdarzeń? Czasem tam można wyczytać, co powoduje błąd