Napisano 21 Lipiec 200420 l Teraz przy zastosowaniu Catii 5 mozliwe jest wyeksportowanie modelu w formacie IGES lub innym zgodnym do programu w ktorym mozna wykonac materialy i finalny render. W produkcji pojazdu ( juz po samym ustaleniu ksztaltu powierzchni) wszystkie detale sa zamodelowane idealnie gdyz sluza potem do wykonywania dokumentacji technicznej i gotowych elementow. Wiec eksport i render to w tej sytuacji sama pianka z piwa.
Napisano 21 Lipiec 200420 l To ja się zapytam (męczy mnie to już kilka tygodni): czy można skądś ściągnąć catię? (demo/trial)
Napisano 21 Lipiec 200420 l Autor Nie moge naklaniac do przestepstwa :>. Catia jako produkt przemyslowy promowany jest na uczelniach lub u partnerow IBM. Zapytam sie u takowego czy jest to mozliwe.
Napisano 21 Lipiec 200420 l ja nie lapie o czym ma byc dyskusja. o tym ze soft ktorego licencja na jedno stanowisko kosztuje tyle co dobrej klasy samochod potrafi obslugiwac podstawowy format nurbs jakim jest iges czy o tym jak fajnie byloby dorwac dokumentacje technologiczna cad/cam produktu :/
Napisano 21 Lipiec 200420 l Autor Indywidualnie faktycznie jest troche droga w promocji moze jakies 20000$ Przeczytaj offtopick watku Porsche Pussik tam dorzucilem swoje trzy grosze i rozgadalem sie o technologii. Dlatego tez wrzucilem to do wolnych dyskusji bez zobowiazan :>
Napisano 21 Lipiec 200420 l Serif popieram cie tak samo jak moja mame ps. i rozniez sie zastanawialem nad czym ma byc ta dyskusja i nic nie wymyslilem :o
Napisano 21 Lipiec 200420 l autostudio jest oparte na NURBSACH prawie zgodnych z Maya wzbogaconych o kilka samochodowych dodatkow prawie hehe tekst roku gdzies to zapisze sobie.a juz na temat tych teorii to sie nie wypowiadam bo az mi sie niechce.zrobic projekt w catii zeby byl z tego model gliniany a potem skanerem do cati switny pomysł tylko poco to wszystko.?
Napisano 21 Lipiec 200420 l moze ot moze nie ot. czy w naszym pieknym kraju mozna dostac wspolczesne ksiazki na czasie dotyczace wlasnie modelowania dla przemyslu ze szczegolami przygotowania form, charakterystyka materialow itp?
Napisano 22 Lipiec 200420 l Autor prawie hehe tekst roku gdzies to zapisze sobie.a juz na temat tych teorii to sie nie wypowiadam bo az mi sie niechce.zrobic projekt w catii zeby byl z tego model gliniany a potem skanerem do cati switny pomysł tylko poco to wszystko.? jaki ty jestes zdolny :) Model Alias -> Catia + wygladzanie-> Modele wytloczek -> produkcja To przy malym budzecie. Przy zaangazowaniu duzych firm w bardzo drogie projekty ( chodzi tu o miliony wyprodukowanych aut)robi sie model 1:1 pokryty specjalna glinka ktory jest wizualnie dopieszczany pod wzgledem gladkosci do perfekcji ( trzeba pamietac ze na modelu powierzchnie sa ciagle) Model realny -> skan 3d -> catia +wygladzanie -> modele wytloczek-> produkcja. Tok produkcji jest opisany w bardzo duzym skrocie @Sansserif - Materialy produkuja dealerzy, duze korporacje maja wlasne dzialy zajmujace sie metodologia modelowania, a w sieci mozna znalezc proste tutoriale. Kolega aktywnie uczestniczy w jakims niemieckim forum o Catii ale o tym pozniej. Wiec ksiazki to rarytas :)
Napisano 22 Lipiec 200420 l Tomur chyba zapomnieles jeszcze umiescic model w skali 1:1 wykonanym recznie ze wszystkimi podzespołami zwanym potocznie prototypem :). Potem akceptacja projektu pokazy i moze gdzies tam w dalekiej lub niedalekiej przyszlosci jako produkt... for people
Napisano 22 Lipiec 200420 l Model realny -> skan 3d -> catia +wygladzanie -> modele wytloczek-> produkcja. bedac kompletnym laikiem w cam chcialbym poznac szczegoly tego procesu :) pewna duza polska firma posiada bardzo prosty w budowie produkt o wymiarach 100x100x30 cm. ma do niego forme ale nie ma plikow nurbs a chce dorobic element idealnie pasujacy-wkladany do niego. zadnej firme w polsce nie udalo sie zeskanowac i przerobic skanu 3d do edytowalnego nurbsa. kilka niemieckich tez wymieklo.
Napisano 22 Lipiec 200420 l Autor Cala zabawa polega na przetransformowaniu chmury punktow do postaci rownan matematycznych okreslajacych powierzchnie. Fachowcy ktorzy modeluja "surface'y" w Catii mowia ze widza goeomatryczna postac jednego z roziazan matematycznych serii rownan w ktorych zawieraja sie warunki brzegowe :) Moze jutro wrzuce fotke jako przyklad :)
Napisano 3 Sierpień 200420 l jak w temacie. profesjonalne modelowanie. cardesign. podstawy. niestety po flamandzku ale z fajnymi obrazkami :) http://www.io.tudelft.nl/education/vormstudie/automotive.pdf http://www.io.tudelft.nl/education/vormstudie/automotive2.pdf